Arvostelu: Twilight – Aamunkoi osa 2

Elokuvat · Neea Jokinen

Twilight-ilmiö on dominoinut viihdemaailmaa jo vuosien ajan. Vampyyripoika Edward Cullenin ja teinityttö Bella Swanin eeppinen rakkaustarina jää elämään, vaikka kirjasarjan viimeiseen osaan perustuva elokuva Twilight: Aamunkoi – osa 2 saattaa uskomattoman matkan päätökseen – ainakin valkokankaalla.

Vampyyriksi tyttärensä Renesmeen syntymän jälkeen muuttunut Bella Swan (Kristen Stewart) totuttelee erikoislaatuiseen elämäänsä. Kuolematon kaunotar nauttii perhe-elämästä rakastettunsa Edwardin (Robert Pattinson) ja heidän yhteisen pienokaisen kanssa. Renesmee-tytön (Mackenzie Foy) sisällä virtaa ihmisveri, mutta lapsella on myös vampyyrille ominaisia yliluonnollisia kykyjä.

Cullen-klaani uhkaa kuitenkin tuhoutua, kun katkera Irina-vampyyri (Maggie Grace) saa Volturit uskomaan Renesmeen olevan uhka heidän mahdilleen. Cullenit saavat pian puolelleen maailman eri kolkista tulleita vampyyriklaaneja. Yhdessä ihmissusien ja verenimijä-liittolaistensa kanssa Cullenit ovat valmiina kohtaamaan lähestyvän uhkan.

Twilight: Aamunkoi -elokuvien ensimmäinen osa jätti katsojat janoamaan lisää huikealla loppukohtauksellaan, jossa Bella Swan avasi verenpunaiset silmänsä. Aamunkoi osa 2 lähtee käyntiin kertarykäyksellä ja tyydyttää fanien odotuksen muun muassa suurennuslasimaisilla erikoisefekteillä. Tarina tuntuu kuitenkin alussa kiitävän yhtä kovaa vauhtia kuin vampyyritaitojaan harjoitteleva Bella. Juoneen ei heti uppoudu aiemmista elokuvista poikkeavien roolimuutosten takia.

Bella Swanin ensimmäiset juoksuaskeleet vampyyrinä eivät näytä kovin vakuuttavilta valkokankaalla, puhumattakaan metsästämisestä. Syynä tähän voi olla roolihahmon dramaattinen muodonmuutos, johon katsoja tottuu vasta tarinan edetessä. Voiko Kristen Stewart muuttua enää kauniimmaksi? Kyllä voi, sillä maskeerauksen ansiosta näyttelijätär näyttää elokuvassa majesteettisen upealta.

Elokuvassa nähdään henkeäsalpaavia maisemia, mutta jotkut visuaalisilla efekteillä luodut yksityiskohdat saattavat herättää katsojissa jopa huvittuneisuutta epäaitoudellaan. Muutamassa kohtauksessa on havaittavissa animaatioteoksille tuttuja piirteitä, mikä saattaa herättää katsojan ihmismäisestä fantasiamaailmasta todellisuuteen.

Twilight-finaaliosa huipentuu loppua kohden. Elokuvan näyttävimmässä ja jännittävimmässä kohtauksessa tutuista Twilight-näyttelijöistä löytää uusia, aidompia piirteitä. Tosifanien kyynelkanavat saattavat avautua, kun taustalle lisätään laulajatar Christina Perrin musiikkia. Taas saatiin todiste siitä, miksi Twilightia on sanottu yhdeksi suurimmaksi rakkaustarinaksi sitten Titanic-elokuvan.

Lajityyppi: Draama, fantasia, romantiikka, jännitysOhjaaja: Bill CondonPääosissa: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Ashley Greene, Maggie Grace, Dakota Fanning, Michael Sheen, Kellan Lutz, Nikki Reed, Jackson Rathbone, Mackenzie FoyEnsi-ilta: 16.11.2012Kesto: 1h 55minIkäraja: K12

Pisteet 4/5