Syytön virui 38 vuotta vankilassa – sai aplodit vapautuessaan

Ohhoh! · Neea Jokinen

Vankilassa viruvat henkilöt saattavat koko tuomionsa ajan väittää olevansa syyttömiä tekoihin, joista heidät alunperin passitettiin kaltereiden taakse. Nyt erään vankilasta vapautuneen vanhuksen elämäntarina on noussut otsikoihin.

Bill Macumber on yksi Yhdysvaltojen Arizonan historian tunnetuimmista vankilaan tuomituista tappajista. Mies tuomittiin 1970-luvun puolivälissä vankilaan 20-vuotiaiden Joyce Sterrenbergin ja Tim McKillopin tappamisesta. Hänen väitettiin ampuneen 24. toukokuuta vuonna 1962 puhelinmyyjinä työskennelleet nuoret ja jättäneen heidän ruumiinsa aavikolle.

Tapaus pysyi selvimättömänä 12 vuoden ajan, kunnes Bill Macumberin Carol-vaimo kertoi eräänä päivänä paikallisille poliiseille, että hänen aviomiehensä myönsi tehneensä rikokset. Mies pidätettiin viikkoa myöhemmin vaimon paljastuksen perusteella. Bill Macumber vakuutti kuitenkin olevansa täysin syytön tekoihin.

Mies väitti vaimonsa lavastaneen hänet, koska he olivat paljastuksen aikaan eroamassa. Lisäksi he kiistelivät lastensa huoltajuudesta. Tapauksen tuomari tuomitsi kuitenkin Bill Macumberin kymmeniksi vuosiksi vankilaan, vaikka rikostutkimusten todisteina ei käytetty DNA-testituloksia.

Nykyään Bill Macumber on jo 77-vuotias vanhus. Maricopan oikeusistuin vapautti hänet äskettäin vankilasta. 38 vuoden ajan vankilassa virunut vanhus sai yleisöltä aplodit, kun hän käveli ensimmäistä kertaa kadulle vapaana miehenä. Tapaus on herättänyt paljon keskustelua vuosien varrella, sillä jotkut uskovat Macumberin olevan syyllinen julmiin tekoihin, ABC News -sivusto uutisoi.