Uskaltaisitko laittaa kaulaan? Maamiinoista tehdään nyt koruja

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Kambodza joutui kokemaan vuosikymmenien ajan silmittömiä raakuuksia ja sisällissotaa, kun punakhmerit surmasivat kansanmurhassa yli miljoona maanmiestään. Sodan päättymisestä on nyt jo yli 20 vuotta.

Nyt kambodzalaiset ovat ryhtyneet hyödyntämään Yhdysvaltojen ja Pol Potin aikoinaan maahan kylvämiä miinoja ja pommeja. Maamiinoista on nimittäin ryhdytty tekemään yllättäviä tuotteita, kun hyväntekeväisyysprojektissa niistä jääneistä sirpaleista tehdään kauniita koruja. Tällä hetkellä koruilla on kolme teemaa; Freedom from War, Freedom from Poverty ja Freedom from Fear.

Kuva: Saught

Koruista saadut tuotot lahjoitetaan Kambodzaan, jossa kansalaiset yrittävät parhaillaan päästä jaloilleen. Makaabereita koruja vie Yhdysvaltoihin Zambikes-niminen kalifornialainen yritys, joka perustettiin alunperin auttamaan zambialaisia. Korujen tuottamisessa auttaa Saught-niminen singaporelainen yritys, joka kerää maamiinojen sirpaleita ja muita jäänteitä. Keräämisen jälkeen osat viedään korupajalle.