Kaupat piilottavat valvontakameroita mallinuken silmiin: ”Karmivaa!”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Valvontakamerat seuraavat ihmisiä jo lähes jokaisessa julkisessa tilassa. Rikosten ehkäisyn ja epäiltyjen tunnistamisen lisäksi kaupat käyttävät niitä myös muihin tarkoituksiin, kuten asiakkaiden ostokäyttäytymisen tutkimiseen. Nyt jotkut yritykset ovat ottamassa aivan uudenlaiset keinot käyttöön.

Italialainen Almax-yhtiö on tuonut markkinoille EyeSee -mallinuket. Bloomberg-verkkosivuston mukaan nämä näyttävät aivan tavanomaisilta mallinukeilta, mutta niiden silmään on asennettu tallentava videokamera. Tarkkailevia nukkeja tarjotaan erityisesti vaatekaupoille, ja yhden EyeSeen hinnaksi tulee noin 3.500 euroa.

Kuva: Almax

EyeSee-nuken kameran kasvojentunnistusta käyttävä ohjelma tallentaa kaupan asiakkaiden iän, sukupuolen ja etnisen taustan. Nämä tiedot syötetään tietokoneelle, ja niiden perusteella yritykset voivat kehittää markkinointistrategiaansa uudella tavalla. Almax-yhtiön toimitusjohtaja Max Catanese ei suostu paljastamaan, mitkä liikkeet käyttävät EyeSee-mallinukkeja, mutta kertoo niitä olevan jo viiden suuren ketjun kaupoissa.

Kaikki eivät ole asiakkaita tarkkailevista mallinukeista innoissaan. Daily Mail -lehden mukaan kansalaisoikeusjärjestö Big Brother Watchin apulaisjohtaja Emma Carr pitää konseptia karmivana. Hän kertoo EyeSee-nukkejen ovat yksi esimerkki lisää siitä, kuinka kansalaisia tarkkaillaan yhä lisääntyvissä määrin ilman heidän lupaansa, yritysten oman edun tavoittelun merkeissä.