Chisugate: TTVK:n maksuvaatimus julkaistiin netissä

Digi Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime viikolla suomalaiset seurasivat tyrmistyneenä tekijänoikeuskohua, kun Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry -yhdistys TTVK vaati yhdeksänvuotiaan lapsen isältä 600 euron korvauksia ja vaitiolosopimuksen allekirjoittamista.

Vaatimus perustui siihen, että tyttö oli vahingossa ladannut tietokoneelleen Chisun musiikkia torrent-tiedostona ja tullut jakaneeksi tiedostoa myös edelleen. Isä ei suostunut vaatimuksiin, jolloin TTVK sai poliisin suorittamaan 9-vuotiaan pikkutytön kotiin kotietsinnän ja takavarikoimaan tytön tietokoneen. Sittemmin poliisin toiminnasta on tehty kantelu oikeuskanslerille, jota on pyydetty tutkimaan toiminnan laillisuus.

Tapausta kovin sanoin kritisoinut Piraattipuolue on nyt julkaissut TTVK:n eräässä toisessa tapauksessa lähettämän maksuvaatimuksen verkossa. Maksuvaatimus löytyy tästä linkistä. Kyseessä ei siis ole pikkutytön isälle lähetetty vaatimus, vaan toinen hieman vastaava tapaus. Nyt julkaistussa asiakirjassa vastaanottajaa vaaditaan maksamaan tuhansien eurojen korvaukset piraattimusiikin levittämisestä.

– Mitä enemmän näitä tapauksia tulee päivänvaloon, sitä paremmin kaikki voivat nähdä piraattien vastaisen sodan älyttömyyden ja lainsäädännön kohtuuttomuuden, maksuvaatimuksen julkaisemista kommentoi Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö.

Viime viikolla myös kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kirjoitti tapauksesta blogissaan. Monet kansalaiset ovat ilmaisseet ärtymyksensä siitä, että yksittäinen yhdistys vaanii internetissä pikkutyttöjä sen sijaan, että se yrittäisi saada kiinni piratismin ammattilaisia. Samoilla linjoilla on blogikirjoituksessaan myös kulttuuriministeri.

– Laajamittainen piratismi ja tekijänoikeuksien kaupallinen massariisto tulisi olla viranomaisten tähtäimessä, eivät yksittäiset ihmiset. En usko, että ongelmat voitetaan jahtaamalla yksittäisiä kansalaisia, jotka kaiken lisäksi ovat vielä usein nuoria, Paavo Arhinmäki kirjoittaa.

– Ongelmaa ei pystytä poistamaan pistehyökkäyksillä. Yksittäiset ratsiat ja pelotteluoikeudenkäynnit voivat aiheuttaa hallaa hyvälle asialle, eli tekijänoikeuksien ja kohtuullisten korvausten puolustamiselle. Tekijänoikeuksien valvonnassa tehdyt ylilyönnit saattavat jopa kääntää yleisen mielipiteen tekijänoikeuksille kielteiseksi. On hyvä muistaa, että tällä hetkellä valtaosa ei hyväksy piratismia, ministeri jatkaa.

Perheen isän mukaan tyttö oli ladannut tietokoneelleen Chisun musiikkia vahingossa. Monet lainoppineet ovat pohtineet julkisuudessa oliko poliisin kotietsintä yhden CD-levyn takia laillinen vai laiton. Epäilyttävänä pidetään niin ikään TTVK-yhdistyksen perheelle lähettämää 600 euron laskua ja vaatimusta vaitiolosopimuksen allekirjoittamisesta. Kumpaankaan ei kuitenkaan suostuttu, ja parhaillaan poliisi tutkii asiaa.