IL Chisugatesta: Poliisi lopetti esitutkinnan!

Digi · Stara.fi

Viime päivinä suomalaiset ovat äimistelleet tapausta, jossa muun muassa levy-yhtiöitä edustava TTVK-yhdistys ahdisteli yhdeksänvuotiasta pikkutyttöä ja tämän isää, koska tyttö oli ladannut epähuomiossa tietokoneelleen Chisun musiikkia torrent-tiedostona. Nyt poliisi on lopettanut asiassa esitutkinnan, Iltalehti raportoi.

Chisugate sai alkunsa, kun tytön nettisurffailun jälkeen isä sai TTVK-yhdistykseltä kirjeen, jossa häntä vaadittiin maksamaan 600 euron korvaukset ja allekirjoittamaan vaitiolosopimus. Röyhkeät vaatimukset kuohuttivat tunteita asian tultua julkisuuteen Facebookissa. Lisää ärtymystä tapaus aiheutti, kun yhdistyksen tutkintapyynnön jälkeen poliisi teki perheen asuntoon mahdollisesti jopa laittoman kotietsinnän ja takavarikoi tytön tietokoneen. Tapaus noteerattiin laajasti myös ulkomailla.

Tapausta on sittemmin ihmetelty myös ministeritasolla, kun kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki kritisoi kovin sanoin tekijänoikeusyhdistyksen toimintaa. Myös oikeustieteen professorit ihmettelivät yhdistyksen toimintaa ja vahvistivat monien kansalaisten näkemyksen siitä, että toiminta ei selvästikään kestä päivänvaloa, koska perheeltä vaadittiin vaitiolosopimusta. Poliisin toiminnasta on sittemmin tehty oikeusasiamiehelle kantelu, jossa pyydetään selvittämään poliisin toiminnan ja kotietsinnän laillisuus.

Tänään Iltalehti uutisoi, että TTVK on luopunut korvausvaatimuksistaan ja poliisi on lopettanut asiassa esitutkinnan. Lehden saamien tietojen mukaan tytön isä suostui lopulta maksamaan 300 euron korvaukset.