Tutkimus paljasti: Vanhojen muisteleminen lämmittää kehoa!

Lifestyle · Tim Isokivi

Miellyttävien menneiden asioiden muisteleminen saattaa lämmittää mieltä – mutta uuden tutkimuksen mukaan se lämmittää myös kehoa. Daily Mail -lehden mukaan Kiinan Sun Yat-senin ja Hollantilaisen Tilburgin yliopistojen tutkijoille nimittäin selvisi, että nostalgiset tuntemukset nostavat ihmisen ruumiinlämpöä.

Tutkimuksem ensimmäisessä vaiheessa osallistujia pyydettiin pitämään 30 päivän ajan kirjaa nostalgisista tuntemuksistaan. Tulokset osoittivat osallistuneiden muistelleen menneitä enemmän kylminä päivinä. Toisessa osiossa jokainen koehenkilö sijoitettiin yhteen kolmesta eri lämpöisestä huoneesta ja heitä pyydettiin arvioimaan nostalgisia tuntemuksiaan. Tulos oli jälleen samanlainen. Menneiden muistelua tapahtui enemmän kylmässä kuin lämpimässä.

Osa vapaaehtoisista kertoi miellyttäviä muistoja herättävän musiikin tuovan heille fyysisiä lämpimän olon tuntemuksia. Niinpä koehenkilöt opastettiin jälleen kylmään huoneeseen, ja heitä neuvottiin ajattelemaan joko nostalgista muistoa tai arkipäiväistä mielikuvaa. Tämän jälkeen heitä pyydettiin arvioimaan huoneen lämpötila. Kävi ilmi, että nostalgista muistoa ajatelleen ihmiset arvioivat huoneen lämpimämmäksi kuin arkipäiväistä asiaa pohtineet.

Tutkimuksen viimeisessä osassa koehenkilöitä pyydettiin jälleen ajattelemaan nostalgista muistoa tai arkipäiväistä asiaa samalla kun he laskivat kätensä jääkylmään veteen. Tutkijat huomasivat menneitä haikailleiden henkilöiden pitäneen kättään vedessä kauemmin. Nostalgisten tuntemusten pääteltiin näin ollen vaikuttavan ihmisten fyysiseen ruumiinlämpöön.

– Lähes kaikki ihmiset tuntevat joskus nostalgiaa, ja me tiedämme sen antavan psykologista lohdun tunnetta. Sen avulla taistellaan esimerkiksi yksinäisyyden tunnetta vastaan. Halusimme viedä tämän pidemmälle, ja tutkia voiko sen avulla vaikuttaa myös fyysiseen hyvän olon tunteeseen, tutkimusta järjestämässä ollut Southhamptonin yliopiston tutkija Tim Wildschut kertoo.