Simpsonit-sarjan vitsi raivostutti uskovaiset – televisiokanavalle sakot

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa Subilla esitettävä Simpsonit on jo yli 20 vuoden ajan nauttinut jättimäisestä suosiosta ympäri maailmaa. Subill alkoi hiljattain sarjan 23. kausi. Kaikki uuden kauden jaksot ehditään nähdä syksyn 2012 aikana, joten samalla esitetään myös Simpsonit-historian 500. jakso.

Pitkän historiansa aikana Simpsonit on naurattamisen ohella ehtinyt myös loukata eri tahoja suorasukaisen huumorinsa ansiosta. Nyt turkkilainen CNBC-e televisiokanava on määrätty maksamaan sakkoja 52.951 liiran, eli liki 23.000 euron arvosta. Syynä on heidän esittämänsä Simpsonit-jakso, joka paikallisen television sisältöä valvovan RTUK-ryhmän mukaan ”loukkasi uskonnollisia arvoja”.

Pahennusta herätti jakson kohta, jossa Paholainen nähdään käskyttämässä Jumalaa. Kohtauksessa Paholainen määrää Jumalaa tuomaan hänelle kupin kahvia, johon viimeksi mainittu vastaa ”Kyllä, sir”. Reuters -uutistoimiston mukaan RTUK:n määritteli tämän loukkaukseksi uskonnolisia arvoja kohtaan.

Turkki on sekulaarinen, eli uskontojen suhteen puolueeton, valtio. Suurin osa sen 75 miljoonasta asukkaasta on kuitenkin muslimeja. Vanhoillisuskovaiset konservatiivit ja heidän maallistuneet vastustajansa käyvät maassa kamppailua julkisesta vaikutusvallasta mediassa. Äskettäin Turkin pääministeri Tayyip Erdogan kritisoi maassa huippusuosittua saippuasarjaa, joka kuvaa Ottomaanien valtakunnan pisimpään vallassa olleen sulttaanin elämää. Pääministeri varoitti sarjan tekijöitä esittämästä historiallista hahmoa huonossa valossa.