Pohjois-Koreaan avataan luksushotelli – 23 vuotta myöhässä ja pahasti viallisena

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman eristäytyneimmästä maasta, Pohjois-Koreasta kuullaan vuosittain mitä ihmeellisempiä uutisia. Yksi valtion erikoisimmista projekteista on ollut jo pitkään Ryugyong-hotelli, joka on seisonut tyhillään keskellä Pohjois-Korean pääkaupunkia jo 80-luvulta saakka.

Ryugyong-hotellin rakennusurakka aloitettiin jo vuonna 1987, ja sen oli määrä valmistua vuonna 1989. Ulkomaisia vieraita majoittavaksi ökyhotelliksi suunnitellun talon rakennustyöt kuitenkin viivästyivät ja lopulta keskeytyivät 16 vuodeksi Pohjois-Korean talousvaikeuksien ja projektia rahoittaneen Neuvostoliiton hajoamisen vuoksi.

Kansainvälinen Kempinski-hotelliketju suunnittelee kuitenkin avaavansa Ryugyong-hotellin ovet matkailijoille ensi vuonna. Yhtiön toimitusjohtajan Reto Wittwerin mukaan rakennuksesta avataan ensin 150 huonetta hotellivieraiden käyttöön, ja myöhemmin Ryugyongissa tulee toimimaan myös kauppoja, ravintoloita ja toimistoja.

330 metriä korkea Ryugyong on maailman 47. korkein rakennus. Tyhjillään keskellä kaupunkia seisova jättiläishotelli on BBC News -verkkosivuston mukaan ollut jo pitkään häpeän kohde Pohjois-Korean johdolle. Euroopan Unionin kauppakamarin valtuuskunta tarkisti noin 15 vuotta sitten rakennuksen kunnon, ja totesi sen kunnostamisen olevan mahdotonta. Valtuuskunnan mukaan esimerkiksi rakennuksen hissikäytävät olivat vinossa.