Hämmentävä pääkallo löytyi Meksikosta – avaruusolio vain ihminen? Katso kuva

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Meksikolaiset arkeologit paljastivat äskettäin tehneensä erikoisen löydön. Onavasin kylän hautausmaalta kaivettiin esiin pääkallo, joka eroaa tavanomaisesta ihmisen muodosta suippoutensa ja pituutensa vuoksi. Löytöä voisikin ensisilmäyksellä pitää avaruusolennon pääkallona.

Maya-kalenterin maailmanloppu-ennustuksen ajankohtaisuuden vuoksi jotkut voivat uskoa, että kyseessä on avaruusolio, mutta tutkijoiden mukaan löydölle on kuitenkin paljon maallisempi selitys. Se on kuitenkin osoitus tavasta, jolla mesoamerikkalaisissa kullttuureissa muokattiin ihmisten pääkallojen muotoja.

Kuva: INOA
Kuva: INOA

Kalloja muovattiin rituaalitarkoituksia varten ja erottamaan ihmiset eri sosiaaliluokkiin. Pään muotoilu tehtiin kohteiden ollessa vauvoja, jolloin kalloa oli helppo muovata. Past Horizons -verkkosivuston mukaan nyt tehdyn löydön alkuperä ajoittuu noin vuoteen 943. Kaivauksissa löydettiin yhteensä 25 ihmisen jäänteet, joista kolmentoista kallojen muotoa oli muokattu.

Osalla löydetyistä luurangoista ilmeni myös hampaisiin tehtyjä muutoksia sekä esimerkiksi korva- ja nenäkoruja.

– Mesoamerikkalaisissa kulttuureissa kallojen muokkausta käytettiin sekä erottamaan erilaisten sosiaalisten ryhmien jäsenet että rituaalitarkoituksia varten. Sonoran hautausmaalta löydetyt jäänteet osoittavat, että hampaisiin tehdyt muutokset olivat sen sijaan osa aikuistumisriittiä. Kaikki viisi henkilöä, joiden hampaita oli muokattu, olivat nimittäin yli 12-vuotiaita, tutkimuksia johtava Arizonan osavaltion Yliopiston arkeologi Garcia Moreno kertoo.