Haastattelussa Neumann

Haastattelut · Jocka Träskbäck

Suomalaisen musiikkimaailman 1980-luvun puolivälissä mullistanut Dingo tekee edelleen musiikkia ja keikkoja keulahahmonsa Neumannin johdolla. Suurin osa kulta-aikojen jäsenistä on jättänyt yhtyeen jo vuosia sitten, mutta televisiossa nähdyn Vain elämää -ohjelman myötä Neumann on tällä hetkellä ajankohtaisempi kuin vuosiin.

Viime päivinä verkossa on äimistelty yhtyeen Facebookissa-nimistä uutta singlelohkaisua, joka on saanut rajua kritiikkiä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kappale on totutun rockin sijaan konemusiikkia, ja siksi sitä veikattiin ensin jopa Dingo-parodiaksi. Kappale on kuitenkin aito, ja nyt Stara tavoitti Neumannin kommentoimaan kappaleesta syntynyttä kohua. Biisi on nimittäin saanut YouTubessa jo 70.000 esityskertaa.

– Ihanko totta. Ohhoh. Se on aika paljon! Mä oon kyllä niin autuaan tietämätön näistä lukemista. Olen yllättynyt erittäin positiivisesti. Se on ihan hyvä, että biisi herättää keskustelua. Musiikin pitääkin herättää keskustelua ja reaktioita. Tuollaiset lukemat ovat aika rajuja kieltämättä. Tää on mulle koko ajan vähän tällaista yllätysten juhlaa. Olen kyllä kieltämättä yllättynyt, mutta jos biisistä tulee hitti, niin yleensä aina se tuntuu sillai teinimäisesti ”jännältä”, Neumann kertoo Staralle.

”Pitää kokeilla uudenlaisia juttuja”

Facebookissa-kappale on saanut murskakritiikkiä erityisesti soundiensa ja lyriikoidensa vuoksi. Kappaleessa lauletaan nimensä mukaisesti Facebookista ja muun muassa ”olen tässä, sun Ritari Ässä”. Kaiken kokenut Neumann ei anna kritiikille kovinkaan suurta merkitystä.

– En mä oikeastaan suhtaudu siihen mitenkään, ja jotenkin tulee nyt vähän lonkalta mieleen vaikka vuosi 1984, jolloin ilmestyi Dingon ensimmäinen single Sinä ja minä. Muistan tässäkin yhteydessä ensimmäisen Dingo-biisin saaman kritiikin. Muistan myös sen kolikon toisen puolen, että ”onpa makee biisi”. Sinä ja minä sai osakseen aika paljon sitä, että ”Voi hitto mitä teinipaskaa” -kommenttia. Näköjään, kun jollain biisillä on sitä tartuntapintaa, niin kyllä se vaan sit vääjäämättä vie suuntaan sekä toiseen, että tykätään ja inhotaan. Se kuulunee tähän kuvioon.

– Mä en malta olla muistelematta Queen-yhtyeen biisiä I Want To Break Free. Bändi, joka teki raskasta kamaa ja yhtäkkiä homma meni ihan popiksi. Mun mielestä pitkän linjan jutuissa pitää uskaltaa ja pitää kokeilla uudenlaisia juttuja. Se myös motivoi esimerkiksi mua biisintekijänä, ettei jatkuvasti nojaa vanhaan totuttuun kaavaan. Kyllä se pitää omankin mielen virkeänä palautteesta huolimatta, Neumann toteaa.

Vaikka kappaleen soundimaailma onkin selvästi konemusiikkia, niin se syntyi kuitenkin samalla tavalla kuin yhtyeen muutkin kappaleet.

– Kyllä biisi sai alkunsa ihan samalla tavalla kuin mä oon tehnyt aikaisemmatkin biisit. Ei tässä kohdin ole mitään sillai poikkeuksellista. Sävelsin ja sanoitin tän biisin ihan yhdeltä istumalta. Idea lähti ihan pelkästään siitä, että mua kiinnostaa toi Facebook-yhteisö ja siitä kuinka tärkeä kommunikointiväline se on ihmisten keskuudessa. Siltä kulmalta mä tein sen ajattelematta yhtään sitä, että millaisia reaktioita se aiheuttaa.

– Siinä vaiheessa, kun ylipäätään tätä toista singlejulkaisua levy-yhtiön ja tuotantotiimin kanssa pohdittiin, niin mä olin yhden toisen biisin kannalla, mutta tuotantotiimi painoi vaan päälle. Ne olivat sitä mieltä, että Facebookissa-biisissä oli jotain sellaista kummallista tartuntapintaa. Annoin periksi ja tässä ollaan.

”Kyllä mä oon itse Facebookissa”

Dingon uusi levy alkaa olla loppusuoralla, mutta koko levy ei ole kuitenkaan Facebookissa-kappaleen tyylistä elektronista musiikkia.

– Kun oon nyt kokonaisuutta ja valmista albumia kuunnellut, niin kyllä se kokonaisuudessaan Dingolta kuulostaa. Onhan siellä näitä vivahteita ja elementtejä mitä Facebookissa-biisissä on, mutta ehkä tää Facebookissa on radikaalein raita. Kyllä nyt on tulevalla albumilla taas vetoja, jotka on kyllä aika selkeästi kyllä peridingomaisia. Tottakai Jimi Constantinen ja Makin kanssa siinä heti alkumetreillä yhteistuumin päätettiin, ja nimenomaan mä halusin, että updeitataan Dingon juttua. Näin myös tapahtui. Jos se tuntuu jostain radikaalilta, niin ou, se on tätä päivää.

Neumann itse ei ole enää samaa ikäryhmää kuin suurin osa Facebookin aktiivikäyttäjistä, mutta rokkari kertoi olevansa kuitenkin palvelun käyttäjä.

– Kyllä mä oon itse Facebookissa, joskin mulla on kyllä tilanne, että mulla on ollut pidemmän aikaa saitit ja systeemit ihan tukossakin aina välillä. Mut kyllä mä käyn siellä aina välillä kattelemassa. Oon mä siellä, Neumann vakuuttaa.

Juuri nyt Neumann on esillä uuden kappaleensa lisäksi myös Vain elämää -ohjelman myötä. Hän oli mukana realitysarjassa, josta tuli Suomessa valtavan suosittu ja joka sai sadattuhannet ihmiset pyyhkimään kyyneleitään televisioruutujen ääressä.

– Ollakseni rehellinen, niin osittain se kyllä ei tullut yllätyksenä. Kun oli muutama kuvauspäivä takana, niin huomasin erityisesti miten hyvin artistien kemiat pelasivat ja kuinka hyvin biisit, versiot ja tulkinnat menivät. Omalta kohdaltani ne olivat sykähdyttäviä. Jotenkin heti ohjelman alussa mulle tuli hyvin vahva lämmin aalto. Tunne siitä, että kyllä tästä jonkinnäköinen menestystarina tulee joka tapauksessa. Mutta näin isolla mittakaavalla en ihan arvannut, että jengi ottaa sen, Neumann kertoi Staralle.

Monet Vain elämää -tähdet esittävät keikoilla myös ohjelmassa kuultuja kappaleita, jotka ovat olleet livekeikoilla valtavia hittejä. Myös Neumann kaavailee ottavansa Dingon keikkasettiin mukaan ainakin yhden ohjelmasta tutun kappaleen.

– Se on paljon mahdollista. Itse asiassa bändin jätkät ovat sanoneet, että vedetään jollain keikalla Anna mulle tähtitaivas, eikä se lainkaan oudolta ajatukselta tunnu. Se on yksi hyvin toimivista vedoista ja sopisi Dingo-settiin ihan hemmetin hyvin. Se on paljon mahdollista, että tullaan vetämään sekin biisi jossain vaiheessa.

Neumann yllättyi Kauko Röyhkän avautumisesta

Monet artisteista ovat ohjelman kuvausten jälkeen tehneet tiivistäkin yhteistyötä, sillä esimerkiksi Jonne Aaron laulaa Cheekin levyllä ja vierailee keikoilla. Lisäksi Jonne on vieraillut myös Kaija Koon keikoilla. Neumann on ollut yhteyksissä lähinnä Cheekin kanssa. Syvempää yhteistyötä ei ole kuitenkaan ainakaan vielä työn alla.

– Silloin kun tehtiin tuota Dingo-levyä, niin Jare kävi pari-kolme kertaa ihan vaan diggailumielessä studiossa. Saattaa olla, että jotain jonkun kanssa tapahtuu jossain vaiheessa.

– Kyllä lähinnä puhelimitse tai sähköpostilla ollaan päivitetty toistemme kuulumisia, et mikä meininki ja missä mennään. Tossa on tulossa myös kaksi isoa konserttia. Toissapäivänä oli isot Vain elämää -treenit, jossa mä näin Jaren ja Erinin. Jaren kanssa juteltiin pitkään päivänpolttavat kuulumiset myös kyseisen herran kritisoinnista tuolla mediassa kollegoilta. Käytiin ihan asia asioita läpi. Meidän on aika helppo kommunikoida.

Neumann viittasi kritisoinnilla Kauko Röyhkän Facebook-avautumiseen, jossa hän nimitti Cheekiä ”lyhyen elinkaaren kokoomusräppäri Cheeseksi”. Vuodatuksesta nousi suuri kohu, sillä pitkän uran tehnyt Cheek on Suomen tämän hetken suosituin artisti. Kateellisuuspuuskalta vaikuttanut Röyhkän kirjoitus saikin pian kritiikkiä myös monilta muilta pitkän linjan artisteilta.

– Tietäen kuinka pitkän duunin Cheek on tehnyt ja sit sen kuuntelut tuolla netissä ja kuinka paljon on ladattu ja noin pois päin, niin ne puhuu ihan omaa kieltään. Kyllä mun täytyy sanoa, et mä olin aika yllättynyt tuosta Röyhkän sanomisesta, Neumann kertoi Staralle.

Monia Kauko Röyhkän lausuntoa ihmetelleitä ei ole niinkään ärsyttänyt se, että Röyhkä kertoi mielipiteensä julkisesti, vaan se miten hän mielipiteensä ilmaisi.

– Tälleen vanhan liiton muusikkona musta kollegasta ei pitäisi missään kohden antaa tuollaista läppää ja tuolla lailla. Cheek on hyvin itsetietoinen ja itse omat hommansa ansainnut helvetin kovalla työllä ja tulee vaatimattomista olosuhteista. Raa’alla keikkailulla ja omalla näkemyksellä on luonut omanlaisensa jutun, ja mä arvostan sitä tietenkin ihan perkeleesti, Neumann lisäsi.

Jocka Träskbäck