Haastattelussa Krista Kosonen

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Nuorten kotimaisten naistähtien aateliin lukeutuva Krista Kosonen on tuttu kasvo monista elokuva- ja televisiorooleista. Putous-sketsiohjelmaa tähdittänyt neitokainen nähdään pian naispääosassa Juoppohullun päiväkirja -elokuvassa, joka saa ensi-iltansa 28. joulukuuta.

Stara tapasi näyttelijättären kyseisen komedian pressitilaisuudessa. Krista Kosonen paljasti haastattelussa suostuneensa elokuvarooliin osuvasti kaljatuopillisen äärellä. Ohjaaja Lauri Maijala vei nimittäin neidon olutmaistiaisille, jossa näyttelijälle valkeni tapaamisen perimmäinen syy.

– Koekuvauksiakin oli ollut, ja kysyin, että minkä takia mua ei oltu otettu sinne. Hän sanoi, ettei ollut kehdannut soittaa. En sitten tiedä, että johtuiko se tästä raivottaren roolista, jonka olin tehnyt Anna Kareninassa ja jota Lauri oli ollut katsomassa, kommentoi Krista Staralle.

– Joka tapauksessa me oltiin kapakassa ja juteltiin porukasta, joka oli tätä leffaa tekemässä. Kuulin, että Jonde oli tää juoppohullu, niin sanoin samantien, että oon mukana. Jonde on mun rakas ystävä ja me ollaan tehty aikaisemminkin töitä yhdessä. Ja tiesin, et se on täydellinen valinta tähän rooliin. Tiesin, että siitä tulee paitsi hauskaa myös jotain aika uutta, kertoi naistähti.

”Sai näytellä aika vapautuneesti”

Näyttelijäkaunotar kehui silmät loistaen yhteistyötään elokuvan päähenkilöä Juha Bergiä näytelleen Joonas Saartamon kanssa. 29-vuotias Kosonen tulkitsee elokuvassa uskovaisen Tiinan roolin. Hän pyrkii päähenkilön mielitiettynä käännyttämään rappiojuopon elämän uuteen suuntaan.

– Lauri on kuitenkin teatteriohjaaja, niin näyttelijän kannalta se tuntui tosi kiinnostavalta. Oli sellainen olo, että siitä tulee erilaista, ja niin siitä näyttelemisen kannalta tulikin. Siinä on aika teatraalista näyttelemistä, mikä kuulostaa aika kauhealta, mutta tähän tyylilajiin se sopi mun mielestä aivan täydellisesti, sanaili Kosonen.

– Tein samaan aikaan Kirsikkapuistoa Turussa, ja tulin aina käymään Helsingissä. Noi jätkät oli siellä joka päivä aamusta iltaan. Tämä mun rooli on kuitenkin tän juoppohullun subjektiivinen kokemus, siinä on kyse päiväkirjasta. Siinä ei ollut mitään sellaista, että olisi täytynyt pitää kiinni jostain tietystä logiikasta tai järkevyydestä. Siinä sai näytellä aika vapautuneesti.

”Rakastan raivoamista”

Juha Vuorisen menestysromaaniin perustuvassa Juoppis-elokuvassa Krista pääsee osoittamaan tunteitaan ronskisti, ja filmatisoinnissa tullaankin näkemään muun muassa hänen raivoamistaan. Hillityn huumorintajuinen näyttelijätär kertoi nauttivansa räväkistä roolitulkinnoista.

– Mä rakastan raivoamista, eikä mulla ole sen kanssa ongelmia. Raivoaminen on mulle helppoa. Se oli musta oikein mukavaa. Ja kun teatteri on kuitenkin mun lähin laji, niin tää näyttelemisen volyymi oli tuttu ja sopiva.

Alkuperäisestä Juoppohullun päiväkirja -teoksesta voidaan löytää ronskejakin seksikohtauksia Juhan ja Tiinan välillä. Elokuvasta kyseiset lemmenhetket jäivät kuitenkin uupumaan. Olisiko Krista kuitenkin toivonut elokuvaan lisää eroottista säpinää?

– Mä en ole tota asiaa edes pohtinutkaan, ja olen iloinen, ettei niitä seksikohtauksia siinä leffassa ollut, koska en usko et ne olisi olleet tarpeellisia. Kun siinä on kuitenkin kyse tästä Juhan subjektiivisesta kokemuksesta, niin ehkä Tiina edusti enemmän sitä rakkautta. Sen takia sieltä jää päällimmäiseksi muistikuviin hellät ja pehmeät hetket, eikä niinkään panokohtaukset.

Elokuvan tekijätiimistä muodostui projektin kuluessa varsin tiivis porukka. He kirjoittivat kulttiteoksen uusimpaan painokseen ylistäviä esipuheita. Krista mainitsi omassaan myös jännityksestä, jota koki elokuvaroolia vastaanottaessaan.

– Olenko mä sanonut noin? Mä oon ylipäänsä kova jännittämään ja mua jännittää melkein kaikki. Mä voisin kuvitella, et tätä mä oon jännittänyt melko positiivisella tavalla liittyen siihen, että kyseessä on teatteriohjaaja. Ja se oli tässä jotenki tosi ainutlaatuinen juttu, mutta en mä tiedä mikä mua olisi tässä roolissa jännittänyt, Krista Kosonen pohtii.

”Ei ole mikään dokaamisen ylistys”

Juoppohullun päiväkirjassa on aineksia loppuvuoden menestyselokuvaksi. Siinä on absurdista komiikastaan huolimatta kyse vakavasta aiheesta, jonka vuoksi elokuva tarjoaakin tekijöidensä mielestä myös pohdinnan aiheita. Annoimme Kristan puhua vapaasti siitä, miksi ihmisten kannattaisi mennä katsomaan kyseinen elokuva.

– Ehkä siinä on se, kun toi alkoholismi kuitenkin on meidän suomalaisten kansallissairaus, niin tää leffa ei ensinnäkään ole ollenkaan mikään dokaamisen ylistys. Siitä ei todellakaan tule sellainen olo, että ”Ai että, voisikin mennä vetämään pari bisseä”. Pikemminkin päinvastoin. Se on hyvin traaginen elokuva, henkäisee naistähti.

– Olen asunut Helsingin Kalliossa, ja siellä näkee yhä enemmän nuoria juoppoja ja nuoria naisia, jotka on deekiksellä kolmekymppisenä. Se pistää miettimään, että missä vaiheessa elämä alkaa kääntyä niille urille, että siitä ei enää saa otetta. Ja miksi ihmisestä tulee päihderiippuvainen ja miksi jostain ei tule? Miksi ihmiset heittää elämänsä hukkaan? Miettii näyttelijätär.

– Se on sellanen hauskana alkanut dokaus, joka luisuukin sinne, että sä alat menettää kaiken, otteen elämästä, kämpän, työn ja ystävät. En näe todellakaan tätä minään hauskana rillutteluleffana.

Kosonen on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä monimuotoista esiintyvän taiteilijan työtä. Kansa tuntee hänet suosittuna Putous-komediennena, mutta naisen suurin rakkaus on kuitenkin teatteri. Uran haastavin rooli olikin hänen helppo valita.

– Teatterin puolella Anna Karenina. Mä koen teatterin muutenkin sillä tavalla haastavampana. Sitä ei voi ottaa uudestaan ja se on hetken taidetta. Anna Karenina oli kyllä ehdottomasti haastavin. Sitten on tietenkin näitä leffoja, joita on päässyt tekemään. Puhdistus oli esimerkiksi hyvin haastava toisessa ääripäässä, hyvin pienimuotoista.

”Putous on puhdasta hömppää”

– Mä olen saanut tehdä paljon kaikenlaista. Näen Putouksen enemmän sellaisena puhtaana hömppänä. Se ei ole niinkään taidetta, vaan kyse on siitä, että pystyy laittamaan täysin aivot narikkaan. Se on toisenlaista heittäytymistä, josta mä nautin suuresti.

Kosonen on nähty Putous-viihdeohjelmassa sen kaikilla kolmella tuotantokaudella. Neitokaisen hahmoja ovat olleet Raisa Reikänaama, Mikko Zetterberg ja Yosefina ”Yossu” Samantha Näätä. Mutta minkä Putous-hahmon kanssa Krista suostuisi itse lähtemään autiolle saarelle?

– Kete Rahkosen, ehdottomasti. Mä oon jotenkin ihan rakastunut siihen. Siinä oli sellaista piilevää herkkyyttä. Sillä oli tietenkin ne koteloituneet viisaudenhampaat siellä poskissa, ja se hammashuolto voisi olla vähän hakusessa siellä autiolla saarella, mutta kyllä Kete mua vetää silti puoleensa. Muutenkin ykköskauden hahmot oli mahtavia.

Kolmannen tuotantokautensa jälkeen kiinnostus suomalaista sketsi-ohjelmaformaattia kohtaan on noussut. Naistähden mukaan Putoukselle tulee vielä jatkoa, ja hänet tullaan näkemään sarjassa myös tulevilla tuotantokausilla. Kiinnostavatko Kristaa myös kansainväliset elokuvaroolit ja esimerkiksi Hollywood?

– Mulla ei ole ikinä ollut vetoa sinne. Jos mulla ois, niin olisin varmaan tehnyt asian eteen jotakin. Se liittyy varmaan kieleen – mä rakastan suomen kieltä. Se on mulle tunnekieli. Olen näytellyt ruotsiksi ja englanniksi, mutta se ei tunnu samalta, tunnustaa tähti.

– Enhän mä tietenkään panisi vastaan jos roolia tarjottaisiin. Onhan niitä vaikka ketä tähtiä. Jos vaikka Daniel Day-Lewis olisi vastanäyttelijänä leffassa, niin kyllähän se mukavalta tuntuisi. Mulla ei ole kyllä ikinä ollut mitään kunnianhimoa ulkomaille, mutta ei mulla mitään sitä vastaankaan ole, kertoi Krista Kosonen Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki