Leffajätti esti ”väärän” hobitti-elokuvan julkaisemisen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi vuoden odotetuimmista elokuvista on epäilemättä taannoin Suomessakin ensi-iltansa saanut Hobitti: Odottamaton matka. Tämä J.R.R. Tolkienin romaaniin perustuvan elokuvatrilogian ensimmäinen osa sijoittuu tarunhohtoiseen Keski-Maahan 60 vuotta ennen Taru Sormuster Herrasta -saagaa.

Nyt elokuvan tuotantoyhtiö Warner Bros. on voittanut erikoisen oikeustapauksen. Kalifornialainen liittovaltion tuomari on nimittäin määrännyt väliaikaisen kiellon The Asylum -tuotantoyhtiön Age of the Hobbits -nimisen elokuvan julkaisemiselle, sillä sen katsotaan rikkovan Hobitti-elokuvien tekijänoikeuksia ja tavaramerkkiä erityisesti nimen samankaltaisuuden vuoksi.

Age of the Hobbits -elokuvan tuotannosta vastaavan The Asylum -tuotantoyhtiön lakimiesten mukaan ”hobitti”-termi viittaa heidän elokuvassaan arkeologien esihistorialliselle floresininihminen -ihmislajille antamaan lempinimeen, eikä J.R.R. Tolkienin tarinoiden hobitteihin. E! Online -verkkosivuston mukaan tämä ei kuitenkaan mennyt tuomari Philip Gutierrezille läpi.

– Asylum-yhtiö käsittelee termejä kuin ne eivät liittyisi toisiinsa. Tutkijoiden florensinihmiselle antama lempinimi ”hobitti” johtuu kuitenkin niiden fyysisestä samankaltaisuudesta Tolkienin kirjoissaan kuvailemien hobittien kanssa. Näin ollen tuomioistuin toteaa Asylumin väitteet siitä, että heidän elokuvansa ei liittyisi Tolkienin työhön, vääräksi.

The Asylum -yhtiö tunnetaan jo ennestään niin kutsutuista ”mockbuster”-elokuvistaan. Elokuvien nimet ja juonikuviot muistuttavat hämäävästi isompien tuotantoyhtiöiden odotettuja suurelokuvia, ja ne julkaistaan suoraan DVD:lle samoihin aikoihin näiden ensi-iltojen kanssa. Esimerkkejä The Asylumin ”mockbuster”-elokuvista ovat esimerkiksi Snakes on a Train, Paranormal Entity, Transmorphers, Sunday School Musical ja Titanic 2.