Ohhoh, mitä seksirituaaleja maailmalta löytyy!

Lifestyle · Tim Isokivi

Länsimaista seksuaalisuutta pidetään varsin vapaamielisenä, ja joskus väitetään, ettei internetin myötä mikään enää shokeeraa ihmisiä. Maailmalta löytyy kuitenkin mitä erikoisempia seksiin ja seksuaalisuuteen liittyviä tapoja ja rituaaleja, jotka saisivat varmasti monet punastumaan.

Nyt Oddee-sivusto on listannut niistä erikoisimpia. Papua-Uudessa-Guineassa asuvan sambian-alkuasukasheimon miehistymisrituaaliin liittyy pojan poistaminen naisväestön keskuudesta. Palvelusaika Suomen armeijassa kalpenee, kun seitsemänvuotiaat pojat lähetetään kymmeneksi vuodeksi elämään miesten kesken.

Poistaakseen kaikki naisten aiheuttamat ”tartunnat”, poikien iho lävistetään ja he syövät jatkuvasti oksentamista ja nenäverenvuotoa aiheuttavaa sokeriruokoa. Lisäksi poikien heidän täytyy juoda heimon vanhempien miesten siemennestettä, jonka uskotaan tekevän heistä voimakkaampia.

Australialaisen mardudjara-heimon rituaalissa miespuoliset aborginaalit puolestaan ympärileikataan väkivaltaisesti. Tämän jälkeen ympärileikattu syö oman esinahkansa. Haavan parannuttua penikseen tehdään jälleen viilto, josta vuodatetaan verta alapuolella palavaan tuleen. Elimen uskotaan puhdistuvan näin. Ilmeisesti säännöllinen peseytyminen ei riitä.

Nuorten seksuaalisuudesta käydään usein keskustelua länsimaissa, mutta Papua-Uuden Guinean trobrianders-heimon jäsenet harrastavat seksiä vapaasti jo 6 – 8-vuotiaina. Sen sijaan esimerkiksi yhdessä ruokailu on pariskunnilta kiellettyä ennen avioliittoa. Haitissa matkaavat saattavat puolestaan törmätä Saut d’Eaun vesiputouksilla paikallisten voodoo-harjoittajien rakkauden jumalaa kunniottaviin rituaaleihin. Niissä alastomat ihmiset kiemurtelevat mudassa ja uhrieläinten veressä. Näky ei todennäköisesti eroa juurikaan suomalaisista kesäfestareista.

Afrikassa sijaitsevan Nigerin tasavallan wodaabee-heimon keskuudessa toisten miesten vaimojen varastaminen on sallittua – mikäli ei jää teostaan kiinni. Nepalissa puolestaan on yhteisö, joissa veljekset jakavat keskenään yhden vaimon. Vanhoillisemmassa Iranissa esiaviollinen seksi on kielletty. Nuoret voivat kuitenkin kätevästi hankkia luvan ”väliaikaiselle avioliitolle” ja harrastaa sen aikana seksiä mielin määrin – mikäli ovat valmiita maksamaan siitä.

Avoin ja vapaa seksuaalisuus ei ole myöskään kovin nykyaikainen ilmiö. Muinaisessa Egyptissä Niilin virtaamisen uskottiin johtuvan Atum-jumalan ejakulaatiosta. Siksi faaraot masturboivat rituaaleissaan Niilin veteen. Myös kansa juhlisti Min-jumalaa julkisella masturboinnilla. Muinaisessa Kreikassa puolestaan homoseksuaalisuus oli yleistä, mutta seksi oli yleisesti ylempi- ja alempiarvoisen kansalaisen välinen harrastus. Aktiivinen osapuoli oli maskuliininen ja ylemmän sosiaaliluokan henkilö, kun taas vastaanottava osapuoli oli feminiini, alempiarvoinen ja yleensä nuorempi. Näin ollen oli tyypillistä, että aikuiset miehet harrastivat seksiä jopa teini-ikäisten poikien kanssa.