Menestyselokuvaa tutkitaan – paljasti salaisia tietoja?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Oscar-voittajaksikin povattu tositapahtumiin perustuva toiminta- ja draamaelokuva Zero Dark Thirty saa Suomen ensi-iltansa 25. tammikuuta. Terroristijohtaja Osama Bin Ladenia metsästävistä amerikkalaisjoukoista Afganistanissa kertova elokuva on ollut Yhdysvalloissa suuri arvostelumenestys.

Kaikki eivät kuitenkaan ole Zero Dark Thirty -elokuvasta yhtä innoissaan. Yhdysvaltain hallituksen virkamiehet aikovat nimittäin selvittää, ovatko elokuvan tekijät päässeet käsiksi CIA:n salattuihin tietoihin tehdessään taustatutkimusta elokuvaa varten. Elokuvan ohjaaja, Oscar-voittaja Kathryn Bigelow ja käsikirjoittaja Mark Boal ovat kiistäneet huhut.

Yhdysvaltain senaatin tiedustelukomitean puheenjohtaja Dianne Feinstein on luonut paneelin, jonka tarkoituksena on arvioida kaikki Bigelown, Boalin ja tiedustelupalvelu CIA:n edustajien kesken käymät keskustelut. Näin halutaan selvittää, paljastivatko tiedustelupalvelun johtajat salaista tietoa esimerkiksi Bin Ladenin kuolemaan johtaineiden kidutuskeinoihin liittyen.