Teinityttöjen huolestuttava trendi ”lutkahäpäisy” leviää maailmalla

Ohhoh! · Neea Jokinen

Monet nuoret ovat joutuneet kohtaamaan kiusaamista internetissä esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Toiset saattavat esimerkiksi arvostella saman sukupuolen edustajan ulkonäköä ja painoa kuvien kommenttiosioissa.

Nyt asiantuntijat ovat huolissaan maailmalla leviävästä teinityttöjen kuvatrendistä, joka on saanut lempinimen slut-shaming, eli lutkahäpäisy.

Viime kesänä eräs teini-ikäinen tyttö julkaisi verkkoblogissaan kuvan, jossa hän kritisoi muiden naispuolisten ikätovereidensa rohkeaa ja paljastavaa pukeutumistyyliä. Teinityttö oli muokannut otokseen neljä ruutua, joissa hän esiintyi erilaisissa asennoissa. Lisäksi hän oli kirjoittanut ruutuihin tekstejä, joista viimeisin sivalsi rintamustaan paljastavia teinityttöjä.

Kuva: Tumblr
Kuva: Tumblr

Hey Girls, Did You Know -nimellä julkaistu otos levisi nopeasti verkossa sen julkaisemisen jälkeen. Teinitytön tempaus inspiroi pian kymmeniä tuhansia muita teinityttöjä julkaisemaan samantyyppisiä kuvia, joissa haukuttiin asentojen ja tekstien välityksellä rohkeasti pukeutuvia tyttöjä. Hey Girls, Did You Know -trendille perustettiin taannoin Facebook-ryhmä, jossa on jo lähes 40.000 jäsentä.

Ruutumaisen kuvan välityksellä julkaistut haukut levisivät pian myös toisen sukupuolen edustajien keskuuteen. Eräät teinitytöt muokkasivat kuvan, jossa he sivalsivat poikia välinpitämättömästä suhtautumisesta ehkäisyyn ja kondomin käyttöön. Pojat puolestaan vastasivat ”kuvavalitukseen” erilaisilla teksteillä.

Asiantuntijoiden mukaan verkossa julkaistut kuvat voivat aiheuttaa rajuja konflikteja teinityttöjen välillä, jos sisältö on kohdistettu esimerkiksi tietyn koulun tyttöihin. Taannoin ruotsalaiset lukio-opiskelijat järjestivät mielenosoituksen, kun 17-vuotias tyttö haukkui koulutovereitaan prostituoiduksi kyseisen kuvateeman avulla, The Local -sivusto uutisoi.