Tutkimus: Ensimmäinen yhdyntä määrittää seksielämän loppuelämäksi?

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Harva asia herättää kasvavassa nuoressa yhtä paljon jännitystä ja kihelmöiviä tunteita kuin ensimmäinen seksikokemus. Osa haluaa säästää neitsyytensä avioliittoon asti, osa taas ei malta odottaa päästäkseen kokemattomuudestaan eroon.

Nyt uusimman tutkimuksen mukaan ensimmäisen seksiaktin laadulla voikin olla ajateltua suurempi merkitys henkilön tulevan seksielämän kannalta. Yhdysvaltalaiset tutkijat kyselivät sadoilta nuorilta miehiltä ja naisilta, miten he menettivät neitsyytensä.

331 nuorelta tiedusteltiin muun muassa tunsivatko he olonsa pelokkaiksi, painostetuiksi, syyllisiksi tai katuvaisiksi seksikokemuksen yhteydessä. Gone But Not Forgotten -nimiseen tutkimukseen osallistuvat saivat kertoa myös millainen suhde heillä oli petikumppaniinsa.

Kolmasosa nuorista harrasti ensimmäistä kertaa seksiä parisuhteessa. Tulosten mukaan ne nuoret, jotka tunsivat olonsa rakastetuiksi ja kunnioitetuiksi ensimmäisessä yhdynnässään, tunsivat myöhemmissä vaiheissa eroottisen kanssakäymisen emotionaalisesti tyydyttävämmäksi.

– Tulokset näyttävät viittaavan siihen, että ensimmäinen seksikerta on enemmän kuin vain yksi etappi kehityksessä. Se näyttää vaikuttavan syvästi myöhempään seksuaaliseen tyytyväisyyteen, jopa vuosiksi eteenpäin, kertoi Missisippin yliopiston tutkija Carrie Smith Daily Mail -sivustolle.

Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että ”eka kerta” voi luoda tietynlaisen seksuaalisen käyttäytymisen kaavan. Sen nähdään vaikuttavan esimerkiksi seksistä heränneisiin ajatuksiin ja tapaan, jolla ihminen suhtautuu uusiin seksuaalikokemuksiin. Hyviä kokemuksia saanut ihminen on siis luonnollisesti valmistautunut tyydyttävään seksiin.