NASA: Maan kaltaisia planeettoja ”käytännössä naapurissamme”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maan kaltaisten planeettojen olemassaolo Linnunratamme sisällä oli pitkään mysteeri tutkijoille. Nyt elämälle otolliset olosuhteet tarjoavien planeettojen löytämisen uskotaan kuitenkin olevan lähempänä kuin koskaan ennen.

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA:n Kepler-teleskoopin keräämä materiaali paljastaa Linnunradan sisältävän miljardeja potentiaalisesti maan kaltaisia planeettoja. Ne saattavat sijaita lähempänä kuin olisimme osanneet kuvitellakaan.

– Tiedämme nyt lähimmän potentiaalisesti maata muistuttavan planeetan sijaitsevan noin 13 valovuoden päässä auringostamme. Tähtitieteellisessä mittakaavassa 13 valovuotta on käytännössä naapurimme, tähtitieteilijä Courtney Dressing kuvailee The Huffington Post -lehdelle.

Tiedemiehet tutkivat niin kutsuttuja punaisia kääpiöitä Linnunradassamme. Punaiset kääpiöt ovat omaa aurinkoamme pienempiä ja pitkäikäisempiä tähtiä. Tutkijoiden mukaan noin kuudella prosentilla 75 miljardista punaisesta tähdestä saattaa olla maan kokoisia kiertolaisia, jotka sijaitsevat elämälle otollisen sijainnin päästä tähdistä.

– NASA:n tulevat projektit, kuten Hubble-avaruusteleskoopin seuraaja ja valtavat maan päällä sijaitsevat teleskoopit, pystyisivät tutkimaan lähimpien maan kaltaisten planeettojen ilmakehiä. Niiden avulla voisimme etsiä merkkejä mahdollisesta elämästä, Courtney Dressing kertoo.