Kannattaako lentokoneessa piereskellä? Näin asiantuntija vastaa

Lifestyle Matkailu · Stara.fi

Lukemattomat lentomatkustajat ovat huomanneet, että lentokoneen ollessa ilmassa ilmavaivoja tuntuu syntyvän enemmän kuin maassa. Nyt eräs tanskalainen ruoansulatuksen asiantuntija Jacob Rosenberg on tutkinut asiaa ja kirjoittanut aiheesta selvityksen.

Lentokoneessa sisällä oleva ilmanpaine vastaa normaalisti noin kahden kilometrin korkeudella vallitsevaa ilmanpainetta, joten ero on merkittävä maanpinnan tasoon verrattuna. Rosenbergin mukaan ilmanpaineen vaihtelu on syynä siihen, että lentäessä matkustajat ja lentohenkilökunta saa tavallista useammin ilmavaivoja.

New Zealand Medical Journal -lehdessä viime viikolla julkaistussa selvityksessä asiantuntija vahvistaa, että lentomatkustajan ei kannata padota ilmaa sisäänsä, vaan rohkeasti pieraista ja siten parantaa oloaan. Pahimmassa tapauksessa ilmanpaineen vaihtelujen seurausten patoaminen sisäänsä voi aiheuttaa ihmiselle terveydellisiä ongelmia ja jopa stressiä. Samaa Rosenberg suositteli myös lentohenkilökunnalle.

Turistiluokan kangaspenkit suodattavat jopa puolet hajusta, mutta ensimmäisen ja businessluokan nahkapenkit eivät lainkaan. Selvitystensä perusteella Rosenberg suositteli lentoyhtiöitä käyttämään turistiluokan penkeissä aktiivihiiltä hajujen poistamiseksi.