Tämän lentoemäntä jättää kertomatta turvaesittelyssä

Matkailu · Stara.fi

Kaikille lentomatkustajille lienee tuttua nähdä lentohenkilökunnan ennen nousua esittelemät turvaohjeet. Moni jättää esityksen katsomatta eikä edes ymmärrä tarkistaa itse lähimmän hätäuloskäynnin sijaintia. Välinpitämättömyys voi johtaa hätätilanteessa jopa kuolemaan.

Harvalle tulee kuitenkaan mieleen, että lentoemännätkään eivät kerro kaikkea niin sanotussa demossaan. Huffington Postin matkailutoimittaja George Hobica on listannut koko joukon asioita, joita matkustajille ei kerrota kovinkaan seikkaperäisesti, koska yksityiskohtien kertomiseen ei ole aikaa.

Esityksessä kerrotaan kyllä mistä pelastusliivit löytyvät, mutta matkustajan olisi hyvä myös tarkistaa, että pelastusliivit ovat tosiaan paikallaan. Muut matkustajat voivat nimittäin varastaa lentokoneesta pelastusliivejä matkamuistoksi, vaikka se onkin tietenkin kiellettyä

Miksi hätätilanteessa täytyy asettaa happinaamari aina ensin omille kasvoille? No siksi, että pahimmassa tilanteessa hapettomuus voi aiheuttaa vakavia ongelmia jopa 15 sekunnissa, jolloin esimerkiksi vieressä istuvaa lasta ei ehkä kykene enää auttamaan. Ilman lisähappea tajunnan voi menettää jo 30 sekunnissa.

British Airwaysin kurssilla käynyt toimittaja kertoo lentoemännän ohjeistaneen, että matkustajan kannattaa ennen lennon lähtöä sulkea ja avata istuinvyö kolme kertaa, jotta vyön toiminta jää paremmin lihasmuistiin. Lento-onnettomuuksissa syntyvän paniikin johdosta matkustajat eivät usein osaa avata istuinvyötään. Lisäksi matkustamon lattiassa olevat hätävalot ovat usein vihreän sijaan punaiset, koska punainen väri näkyy paremmin pimeässä ja savuisessa matkustamossa.

Lentohenkilökunta muistuttaa, että istuimen turvaohjeisiin tulee aina tutustua, mutta aniharva sen kuitenkaan tekee. Erilaisissa penkkityypeissä ja eri paikoilla on kuitenkin erilaisia pakkolaskuasentoja, joten henkilökunnan neuvo kannattaa ottaa vakavasti. Lisäksi tulee aina tarkistaa missä on lähin hätäuloskäynti ja laskea kuinka monta riviä hätäuloskäynnille on. Neuvoja tulee myös noudattaa siinä, että istuinvyö tulee olla kiinni aina paikallaan istuttaessa.