Alabamassa kotipaneminen on vakava rikos: ”Huume nimeltä alkoholi”

Lifestyle Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen uskomattomista lakipykälistä on uutisoitu monta kertaa aiemminkin, mutta jälleen tällä saralla koetellaan ymmärrystä. Alabama on tätä nykyä viimeinen Yhdysvaltojen osavaltio, jossa kotona uutettu olut täyttää törkeän rikoksen tunnusmerkit.

Vaikka luulisi, että Alabamassa selviäisi kotikaljan tekemisestä korkeintaan sakoilla, ei näin kuitenkaan ole. Tämän lisäksi osavaltion alueella on peräti 25 alkoholin kieltävää kuntaa. Alabamasta tuli maan ainoa ”kuiva osavaltio”, kun aiemmin kotipanimot niin ikään kieltänyt Mississippi on nyt sallinut harrastusmielessä toteutettavan oluen valmistamisen. Absolutismin kannattajat perustelevat kieltoa alkoholin vaarallisuudella.

– Puhumme nyt erittäin tuhoisasta ja addiktoivasta huumeesta nimeltä alkoholi. Kuulemme koko ajan kuinka ihmiset kuolevat alkoholin takia, pastori ja kieltolain puolestapuhuja Joe Godfrey paasasi Huffington Postin mukaan.

Itsetehdyt lagerit, alet ja sahdit ovat vain unelmaa alabamalaisille oluenystäville, sillä kiihkeän raittiusliikkeen 80 vuotta sitten alullepanema kieltolaki varjostaa aluetta vahvasti edelleen. Kotipanimoiden kannattajat pitävätkin Alabaman lakipykäliä naurettavina. Osavaltiossa on sallittua mennä naimisiin serkun kanssa eikä haulikon, kiväärin tai käsiaseen ostamiseen tarvita lupia, mutta kotikaljan tekeminen on sen sijaan rikos.