Lentolippuihin läskilisä? Elopaino määrittelemässä lipun hinnan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailualalla on jo pitkään väläytelty lentolippujen hintoja nostavan läskilisän käyttöönottoa. Nyt aiheeseen tarttunut tohtori väittää, että ylipainoiset ihmiset aiheuttavat lentoyhtiöille lisälaskun polttoaineen kulutuksessa, ja siksi lihavien pitäisi maksaa enemmän matkustamisesta.

Tohtori Bharat P. Bhatta kirjoiti aiheesta artikkelin Journal of Revenue and Pricing Management -lehteen. Miehen mukaan lentoyhtiöiden tulisi määritellä lippujen hinnat matkustajan painon ja koon mukaan – laihat ja pienikokoiset pääsisivät isoja ihmisiä halvemmalla määränpäähänsä.

Miehen mukaan koon mukaan tehtävä hinnoittelu ei ole harvinaista, sillä matkustajat joutuvat maksamaan lisämaksuja jo esimerkiksi ylimääräisistä matkalaukkukiloista. Jokainen lentokoneen kantama lisäkilo kuluttaa enemmän polttoainetta.

Norjalaisessa yliopistossa työskentelevä Bhatta ehdottaa, että kilomaksut toteutettaisiin joko siten, että painavammat matkustajat joutuvat maksamaan lisämaksua tai kevyemmät ihmiset saisivat alennusta. Joka tapauksessa 120-kiloinen joutuisi maksamaan tuplahinnan 60-kiloiseen verrattuna, Daily Express paljastaa.