Arkiston helmi vuodelta 1982 – Kiljun valmistus ja käyttö: ”Arkeen ja juhlaan”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalaiset tunnetaan maailmalla villeistä illanviettotavoistaan, jolloin viina virtaa ja laulu raikaa. Vaikka maamme alkoholipolitiikka on muuttunut vuosien saatossa tiukemmaksi, pystyy menneiden aikojen vapaampaan tunnelmaan hypätä vaikkapa vanhojen videoiden kautta.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

YouTubessa on nyt katseltavissa yli 30 vuotta vanha video, jossa neuvotaan kijun valmistaminen ja käyttö. Seikkaperäisesti kiljun valmistamisesta ja nautiskelemisesta kertova video huvittaa, koska juoma tunnetaan nykyään lähinnä teinien sekä laitapuolen kulkijoiden menovetenä.

Kilju on pääosin hiivasta, sokerista ja vedestä valmistettu alkoholipitoinen juoma. Videossa muun muassa neuvotaan: ”Saunajuomana kilju on verraton vaihtoehto oluelle. Kylmä kilju tekee todella hyvää kuumien löylyjen jälkeen”.