Uhkaus toteutui! Ensimmäinen lentoyhtiö otti läskilisän käyttöön

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkailualalla on jo pitkään väläytelty lentolippujen hintoja nostavan niin sanotun läskilisän käyttöönottoa. Nyt Samoa Air -lentoyhtiö on toteuttanut suunnitelman ja alkanut veloittaa lentolippujen hintoja matkustajan painon mukaan.

Hinta vaihtelee lentoreitin pituudesta riippuen. Australialaiselle ABC Radiolle haastattelunsa antanut Samoa Airin toimitusjohtaja Chris Langton vakuuttaa, että kyseessä on reilu peli – kilo kilosta. Kun matkustaja varaa lentoa yhtiön verkkokaupasta, tulee hänen syöttää painonsa sille varattuun kohtaan lippujen maksuvaiheessa. Yhtiö veloittaa kiloista 1 – 4,16 dollaria, eli 0,80 – 3,24 euroa. Painoon lasketaan sekä matkustaja että laukut.

– Lentoyhtiöiden tulot ja menot eivät riipu istumapaikkojen määrästä, vaan koneessa olevasta painosta, Langton jatkaa.

Johtaja lisää, että lapsiperheet tulevat maksamaan lennoistaan vähemmän, sillä lippujen hinnat riippuvat perheenjäsenten painosta – lapset ovat yleensä aikuisia kevyempiä. Samoa Air on tavallaan näyttänyt uuden maksupolitiikan käyttöönottamisella vihreää valoa myös muille lentoyhtiöille.

Moni suurikokoinen vaatii, että jos he joutuvat maksamaan ekstraa, tulisi heidän istuimensa olla myös suurempia. Lentokoneen penkkejä ollaankin suurentamassa lähivuosina useissa eri lentoyhtiöissä. Maailman väestöstä kolmannes kärsii ylipainosta. Huffington Post laskee, että lentoyhtiöt saavat läskilisällä 15 vuoden aikana kolmen miljoonan dollarin lisätulot.