Scifi-elokuvista totta: USA esittelee laser-aseensa videolla ”Loppumaton asevarasto”

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Laser- ja sädeaseet ovat jo kauan olleet arkipäivää esimerkiksi tieteiselokuvissa. Fiktion ulkopuolella ei ole vielä toistaiseksi nähty järin kehittyneitä laserteknologiaan perustuvia asejärjestelmiä, mutta nyt asiaan saattaa tulla muutos.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Yhdysvaltain laivasto on ilmoittanut ottavansa käyttöön vuonna 2014 Lähi-Itään matkaavaan USS Ponce -laivaan kokeellisen LaWS (Laser Weapons System) -aseen. Tämä tulee olemaan ensimmäinen kerta, kun laserase on käytössä tositoimissa.

Aseen laukaisema infrapunaenergian kerrotaan olevan tarpeeksi voimakas tuhoamaan pienen veneen tai esimerkiksi miehittämättömän ilma-aluksen, kuten laivaston julkaisemalla Youtube-videolla ilmenee. Tutkijoiden mukaan laserase on toiminut kokeilujakson aikana täydellisesti, tuhoten jokaisen testikohteen.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

– Se toimii kuin puhalluslamppu loppumattomalla ammusvarastolla, Yhdysvaltain laivaston virkamies kuvaili Fox News -kanavalle.

Prototyyppiase ei käytä kalliita ammuksia, joten sen käyttö on huomattavasti tavanomaisia aseita halvempaa. Laivaston virkamiehet ovat kuitenkin vielä epävarmoja, kuinka uusi asejärjestelmä toimii esimerkiksi ankarissa sääolosuhteissa. Myöskään laserin kantomatkaa ei suostuttu vielä kommentoimaan.