Tämä ei ole scifi-elokuvaa: Ihminen liikuttaa rottaa ajatuksen voimalla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Olemme uutisoineet useasti erilaisista tieteen läpimurroista, joissa tiedemiehet ovat onnistuneet kehittämään uusia toimintatapoja rottien avulla. Nyt Harvardin yliopiston tutkijat ovat suorittaneet onnistuneesti kokeen, jossa ihminen liikuttaa rotan häntää ajatuksen voimalla.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Tutkijat yhdistivät ihmisen ja rotan tietokoneen avulla ilman, että kummallekaan kokeeseen osallistuneelle osapuolelle tehtiin aivosiirrännäisiä. Ihminen pani päähänsä aivotoimintaa monitoroivan elektrodipäähineen. Laboratoriorotta oli nukutettu ja liitetty laitteeseen, joka välitti eläimen aivokuoreen impulsseja siellä olevien neuronien aktivoimiseksi.

Kun tutkija ajatteli rotan hännän liikuttamista, siirtyi signaali tietokoneen kautta impulssina rotan aivoihin ja eläimen häntä liikkui. Daily Mailin mukaan kaikki kuusi kokeeseen osallistunutta ihmistä saivat hännän heilumaan. Koe näyttää vihreää valoa tulevaisuuden ajatuksenhallinnalle. Tutkijat jopa toivovat, että samankaltaista tekniikkaa voidaan tulevaisuudessa käyttää halvaantuneiden potilaiden raajojen liikuttamiseen ja liikkumisen uudellenoppimiseen.