Somalian merirosvojen vankia odotti nolo yllätys Britanniassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yleinen mielikuva merirosvoista on laivalla purjehtiva joukko Pirates of the Caribbean -henkisiä kirjavia miehiä silmälappuineen, koukkukäsineen ja papukaijoineen. Tosiasiassa nykyajan merillä operoivat rikolliset, kuten Somalian merirosvot, ovat kaukana entisaikojen merten kauhuista.

Englantilainen laivakapteeni Colin Darch joutui vuonna 2008 kuudeksi viikoksi Somalian merirosvojen panttivangiksi. Vapautumisensa jälkeen hän on toiminut luennoijana merillä tapahtuvaa rikollisuutta koskevissa asioissa. Taannnoin Darchia odotti yllätys, kun hän saapui luennoimaan Iso-Britannian Devonissa sijaitsevaan naisten instituuttiin. Paikalla olleet kuulijat olivat nimittäin pukeutuneet vanhan ajan merirosvopukuihin.

North Devon Journal-lehden mukaan paikalle saapuneet vanhat rouvat olivat luulleet Darchin luennon käsittelevän satujen merirosvoja, ja olivat häpeissään mokansa johdosta. 75-vuotias eläkkeelle jäänyt merikapteeni oli tilanteesta aluksi hämillään, mutta suhtautui paikalle saapuneiden väärinkäsitykseen huumorilla.

– En tietenkään loukkaantunut siitä. He olivat mukavia rouvia. He pyysivät minua arvioimaan, kuka oli pukeutunuit parhaiten. Päädyin naiseen, jolla oli pehmopapukaija olkapäällään. Oikeilla merirosvoilla ei tietenkään ollut papukaijoja, Colin Darch kommentoi.