CIA sensuroi hittielokuvan – kidutuskohtaukset liian aitoja?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viidestä ehdokkuudesta yhden Oscarin voittanut tositapahtumiin perustuva toiminta- ja draamaelokuva Zero Dark Thirty sai Suomen ensi-iltansa tammikuussa. Terroristijohtaja Osama Bin Ladenia metsästävistä amerikkalaisjoukoista kertova elokuva oli suuri arvostelumenestys.

Huippusalaisesta operaatiosta kertova elokuva ei ollut kaikkien mieleen. Gawker-verkkosivuston haltuunsa saamat CIA:n asiakirjat kuitenkin paljastavat maan tiedustelupalvelun puuttuneen elokuvan sisältöön jo ennen sen kuvauksia. He vaativat muutettavaksi kohtauksia, jotka olisivat heidän mielestään antaneet huonon kuvan maan hallituksen sotatoimista.

Poistettavaksi ja muutettavaksi määrättiin erityisesti kohtauksia, joissa Yhdysvaltain sotilaat kiduttavat poliittisia vankeja saadakseen vihjeitä Osama Bin Ladenin mahdollisesta piilopaikasta. Muun muassa sotilaiden harjoittaman vesikidutuksen ja vihaisen koiran käytön kuulustelutilanteessa esittäminen olivat tiedustelupalvelulle liikaa.

– Kunnioitimme CIA:n vaatimuksia pitää toiminnallisia yksityiskohtia ja operaatioon osallistuneiden henkilöllisyyksiä salaisina. Mutta kuten missä tahansa taiteen muodossa, elokuvan tekijät päättivät viime kädessä sisällöstä, kommentoi Zero Dark Thirtyn käsikirjoittaja Mark Boal sähköpostissaan Gawker-sivustolle.