Uutuuskeksintö nollaa ihmisen sisäisen kellon – apua jetlagiin

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Australialaiset tutkijat ovat kehittäneet ihmisten sisäisen kellon nollaavat Re-Timer -silmälasit, joiden toimintaperiaate perustuu laseissa loistavaan vihreään valoon. Valo piristää käyttäjäänsä ja siirtää samalla ihmisen sisäistä kelloa.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Lasien kerrotaan auttavan niin aikaerosta johtuvaan väsymykseen, vuorotyöläisten arkeen kuin laiskoihin ja aamu-unisiin teineihin. Laseja on kehitetty 25 vuotta ja nyt niistä on julkaistu prototyyppi. Re-Timer -lasit heijastavat pehmeän vihreää valoa käyttäjänsä silmiin.

Lasien keksijä, professori Leon Lack, kertoo valon stimuloivan sitä aivojen osaa, jossa ihmisten sisäinen aikakeskus sijaitsee. Kun silmät saavat valosta käskyn herätä, tuntee ihminen olonsa virkeämmäksi. Vastaavasti illalla voi pitkittää nukkumaanmenoa pukeutumalla hetkeksi laseihin. Hassunnäköisten lasien tehoa testataan ja tutkitaan parhaillaan neljässä eri yliopistossa.