Sotaveteraani sai takaisin Toisessa maailmansodassa kadonneen laattansa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Toinen maailmansota on ihmiskunnan historian tuhoisin sota ja se vaati kymmeniä miljoonia ihmishenkiä. Yhdysvaltalainen Willie Wilkins osallistui sotaan monen maanmiehensä tavoin. Hänen vastuualueenaan oli sodassa kaatuneiden tunnistaminen ja haudattavaksi saattaminen.

Willie hävitti omat tunnistuslaattansa Toisessa maailmansodassa elokuussa 1944 Etelä-Ranskassa ollessaan. Ilman laattojaan kotiin palannut Willie jatkoi arkeaan, mutta sairastui hermoromahdukseen ja veteraaneille yleiseen traumaperäiseen stressihäiriöön, ja jäi eläkkeelle 44-vuotiaana.

Nyt 90-vuotta täyttänyt veteraani sai hiljattain yllättäviä uutisia. Ranskalainen Anne-Marie Crespo oli kaivellut vuonna 2001 pihamaataan ja löysi tällöin Willien tunnistuslaatat puutarhassa olleen oliivipuun läheltä. Nainen piti laatat itsellään, koska oletti, että niiden omistaja on kaatunut aikoinaan sodassa. Anne-Marie piti jopa laattojen omistajalle pienimuotoisen muistotilaisuuden.

Laatat löysivät lopulta oikealle ja elävälle omistajalleen usean eri välikäden kautta 12 vuotta myöhemmin. Fox Newsin mukaan Willien tytär oletti ensin tiedon saatuaan, että kyseessä on pila, mutta lopulta hän pääsi kertomaan isälleen iloisia uutisia. Veteraani sai laatat takaisin viime keskiviikkona kotikaupungissaan Newarkissa pidetyssä tilaisuudessa.

http://www.youtube.com/watch?v=U9Y6SkUcTNY

20130512-002409.jpg