Sähkölinjojen testaus näyttävää puuhaa – uskaltaisitko samaan?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Sähkö tunnettiin Suomessa ennen nimellä elektrisiteetti, joka juontaa juurensa kreikan kielen meripihkaa tarkoittavaan sanaan. Elias Lönnrot ehdotti elektrisiteetin tilalle sanaa lieke, mutta suomen kielen kehittäjä, lääketieteen ja kirurgian tohtori Samuel Roos risti sen sähköksi 1840-luvulla.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

YouTubessa on julkaistu mielenkiintoinen video, jossa nähdään voimalinjoja testaavien miesten toimia. Sähköpurkaukset näkyvät heidän käsien ja linjojen välillä välkkyvinä salamoina, ja tunnelmaa lietsoo toimenpiteestä aiheutuva ritisevä ääni. Voimalinjoissa kulkee tappava määrä jännitettä, mutta miehet ovat pukeutuneet turva-asuihin, joten kenenkään ei tule koskaan kokeilla kyseistä leikkiä.

Ukkosten aiheuttamat salamat ovat luonnossa tapahtuvia sähköpurkauksia. Sähköiskun vaarasta varoittavassa merkissäkin komeilee salaman kuva. Lähes kaikki kodin toiminnot tarvitsevat sähköä, ja Suomen ensimmäinen sähkölaitos avattiin Tampereella vuonna 1888.