Arvostelu: Star Trek Into Darkness

Elokuvat · Tim Isokivi

Vuonna 2009 ensi-iltansa saanut Star Trek oli samaan aikaan Star Trekin tarinan uudelleen alusta aloittava itsenäinen elokuva sekä jatko-osa aikaisemmille Star Trek -elokuville ja sarjoille. Elokuva oli menestys lippuluukuilla, joten kenellekään ei liene yllätys, että se sai jatko-osan.

Nibiru-planeetalla tehtävää suorittaneen Enterprise-avaruusaluksen miehistö palaa maapallolle, mutta he eivät ehdi lepäämään pitkään. Tähtilaivastoon kohdistuu tuhoisa terroristi-isku, jonka taustalla oleva mies, John Harrison (Benedicht Cumberbatch), on itsekin organisaation jäsen. Eterprisen kapteeni Kirk (Chris Pine) lähtee miehistöineen vaaralliseen jahtiin saadakseen tuhovoimaisen terroristin kiinni. Tehtävä osoittautuu kuitenkin haasteelliseksi, ja pian he saavat huomata, ettei kaikki ole sitä miltä näyttää.

Seuraavaksi Star Trekin parista toiseen sci-fi -mammuttisarjan, Star Warsin, pariin loikkaava J. J. Abrams osoittaa Star Trek Into Darknessilla jälleen kerran olevansa ensiluokkainen viihde-elokuvien ohjaaja. Katsojalle tarjoillaan perinteistä, mutta hyväksi havaittua suurella rahalla toteutettua toimintaseikkailua, johon mahtuu toimintaa, suuria tunteita, juonenkäänteitä ja eksoottisia ympäristöjä ja hahmoja vaikka muille jakaa.

J.J. Abrams tuntuu tälläkin kertaa olevan paremmin kotona toiminnallisten Star Wars -elokuvien parissa kuin perinteisesti hieman pohdiskelevammassa ja ajatuksia herättävässä Star Trekissa. Onneksi tällä kertaa mukana on kuitenkin edeltäjää enemmän alkuperäistä Star Trekiä muistuttavia elementtejä, vaikka pääpaino onkin nopeatempoisessa toiminnassa. Star Trek Into Darkness tuntuu käyttäneen esikuvanaan sarjan elokuvaversioista ehkä arvostetuimpaa, vuonna 1982 valmistunutta Star Trek: Khanin vihaa.

Elokuvan näyttelijäkaarti hoitaa työnsä mainiosti, ja vanhojen Star Trek -tähtien maneerit on kopioitu tarkasti. Chris Pinen tulkitsema kapteeni Kirk, Zachary Quinton komentaja Spock ja Zoë Saldanan luutnantti Uhura muodostavat jälleen pääkolmikon. Myös sivuhahmot, kuten Simon Peggin komentajaluutnantti Scotty ja Karl Urbanin tohtori Bones, ovat tällä kertaa mukana tarinassa hieman isommissa osissa. Ehkä suurimmaksi tähdeksi kohoaa kuitenkin Benedict Cumberbatch John Harrisin roolissa. Miehen kylmänviileät eleet, laskelmoivaisuus ja hiljainen viha nostavat hänestä lähes Yön Ritarin Jokerin kaltaisen hahmon.

Star Trek Into Darkness tarjoilee onnistunutta kesäviihdettä suurta seikkailua janoaville katsojille. Vanha Star Trek -fani toivoisi tietenkin, että uusissa Star Trek -elokuvissa olisi myös sitä televisiosarjoista tuttua tuntemattomien maailmojen tukimista kaiken räiskinnän lomassa. Paha kuitenkaan valittaa, sillä J.J. Abrams hoitaa suurelle yleisölle suunnatun toimintaseikkailun erittäin mallikkaasti.

Lajityyppi: toiminta, seikkailu, sci-fi

Ohjaaja: J.J. Abrams

Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Benect Cumberbatch, Alice Eve, Karl Urban, Simon Pegg, Anton Yelchin, Peter Weller, John Cho, Brice Greenwood

Ensi-ilta: 5.6.2013

Kesto: 2h 12 min

Ikäraja: 12

Pisteet 4/5