Huikea video julki: Tältä ääniaallot näyttävät!

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Fyysikot kehittivät taannoin ääniaalloilla toimivan levitaatiolaitteen, jossa liike pysäytettiin kahden pienen kaiuttimen välissä soineella 22 kilohertsin ääniaallolla. Nyt verkossa nähdään upea video, jolla esitetään miltä äänentaajuudet näyttävät resonoivan hiekan piirtäminä.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Video osoittaa, että myös ääni voi luoda säännöllisen kauniita kuvioita. Videon julkaissut brusspup-nimimerkki levittää metalliselle laudalle hiekkaa ja antaa äänen tehdä loput taiteesta. Mitä pienempi äänentaajuus on, sitä vähemmän hiekka luo levylle kuvioita.

Tekniikkaa kutsutaan Chladnin lautaskokeeksi saksalaisen fyysikko ja muusikko Ernst Chladnin kehittämän menetelmän mukaan. Tekniikassa hyödynnetään resonanssia, eli myötävärähtelyksi kutsuttua fysiikan ilmiötä, jota ilmenee esimerkiksi soittimissa, ihmisen äänielimissä tai vaikkapa ääniraudassa.