Keikkaraportti: Lana Del Rey

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Lana Del Rey nousi julkisuuteen vuonna 2012 julkaistun Born To Die -esikoisalbuminsa myötä. Menneiden vuosikymmenten laulajaikonien perinteestä vaikutteita ottava tähti nousi nopeasti suosioon myös indie-henkisemmän musiikkityylin fanien keskuudessa.

Nyt laulaja esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa noustuaan 16. kesäkuuta Helsingin Hartwall Areenan lavalle. Hartwall Areenalle oli saapunut kiitettävä joukko Lana Del Reyn faneja, vaikka permanto ei aivan täynnä ollutkaan. Valkoisessa mekossaan lähes enkelimäiseltä näyttänyt Lana saapui esikuviensa malliin lavalle näyttävästi, ja keräsi yleisön suosion heti tarttuvan ”My pussy tastes like Pepsi Cola” -kertosäkeen vuoksi päähän soivaan jäävän Cola-kappaleen avulla.

Laulajakaunotarta ympäröivä lava oli ehostettu hänen tyylinsä mukaisesti. Goottilaista teemaa ja Hollywood-glamouria yhdistelleiden lavasteiden lisäksi taustalla pyöri uskonnollista kuvastoa sisältäneitä videoita. Nämä sopivatkin Lanan kappaleiden lähes kaksisuuntaisiin teemoihin; Neitosen kappaleissa kättä lyövät niin seksi, huumeet ja rock n’roll -elämäntavat sekä menneiden aikojen periamerikkalaisuus, Hollywood-glamour kuin henkinen puolikin.

Alun hittikimaran jälkeen Lana esitti Carmen-balladin ja alun perin Tony Bennettin tunnetuksi tekemän Blue Velvet -klassikon. Blue Velvet tietenkin muistetaan myös David Lynchin samannimisestä elokuvasta, ja sen teemat sopivatkin hyvin Lanan olemukseen. Konserttia on joidenkin kriitikoiden keskuudessa ehditty jo kuvailemaan pitkälti ulkomusiikillisten seikkojen vuoksi korniksi. Tietty kornius kuitenkin tavallaan kuuluukin laulajattaren tyyliin.

Toisena coverina kuultiin Bob Dylanin Knockin’ on Heaven’s Door, ja loppukeikka sujuikin pitkälti laulajattaren suurimpien hittien, kuten Ride, Video Games parissa. Lana Del Rey otti runsaasti kontaktia myös yleisöön erityisesti viimeisenä kuullun, mahtipontisiin mittasuhteisiin kohonneen National Anthemin aikana. Tähti vaikutti eturivien faneja kohtaan jopa nöyrältä ja maanläheiseltä. Mikäli Lana ei sitä todellisuudessa ole, osaa hän ainakin esittää sellaista. Niinhän laulajan esikuvina toimivat vanhanajan supertähdetkin osasivat.