Näin Kiinassa: Laki pakottaa vierailemaan vanhempien luona!

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Moni on varmasti kuullut omien vanhempiensa sanovan, että olisi mukavaa nähdä hieman useammin. Kiinassa kyseinen ongelma on noussut aivan erilaisiin mittasuhteisiin, kun yhä useampi vanhus jää ilman lastensa huolenpitoa ja seuraa. Nyt asiaa yritetään paikata lain avulla.

Daily Mail -lehti uutisoi, kuinka tuore laki velvoittaa lapsia vierailemaan vanhempiensa luona. Pykälä ei kuitenkaan tarkenna, kuinka usein vierailuja tulee tehdä tai mitä seuraamuksia lain rikkomisesta seuraa. Lakia valmistelemassa ollut Xiao Jinming kertoo lehdelle, että sen tarkoitus onkin pääasiassa vain lisätä yleistä tietoisuutta akuutista ongelmasta.

Vaikka maan perinteisiin kuuluukin vahvasti vanhempien ihmisten kunnioittaminen, kärsivät kiinalaisvanhukset silti yksinäisyydestä ja taloudellisen tuen puuttumisesta. Vanhustenkodit ovat maassa tyyris vaihtoehto, joten ikäihmiset jäävät usein yksin kotiin. Vuoteen 2053 mennessä jopa 35 prosenttia maan väestöstä uskotaan koostuvan yli 60-vuotiaista.

Tuore laki ei ole kaikkien mieleen. Lakia kritisoivat kokevat, että se asettaa liikaa paineita niille, jotka ovat joutuneet muuttamaan kauas kotoaan työn ja itsenäisyyden perässä. Yliopiston luennoitsijana työskentelevän Zhang Yen mukaan laki on kohtuuton.

– Vanhempien luona käyminen on vain liian vaikeaa ja kallista niille nuorille ihmisille, jotka asuvat ulkomailla tai työskentelevät todella kaukana vanhemmistaan, Zhang Ye selittää lehdelle.