Pepsistä löytyi karsinogeeniä – muuttaa reseptiään

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

PepsiCo Inc. on maailmanlaajuisesti toimiva jättiyritys, jonka tunnetuin tuote on Pepsi-nimellä paremmin tunnettu Pepsi-Cola. Tutkijat ovat nyt löytäneet juomasta karsinogeeniksi luokiteltua kemikaalia.

Kyseessä on juomassa käytettävässä väriaineessa oleva 4-Mel -lyhenteellä tunnettu kemikaali. Asia nousi julkisuuteen, kun Kalifornian osavaltio hyväksyi linjauksen, jonka mukaan kaikki elintarvikkeet, joissa on tarpeeksi karsinogeenejä, tulee varustella syöpävaroituksella.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on muiden viranomaisten ohella todennut Pepsin väriaineiden olevan turvallisia. PepsiCo on kuitenkin alkanut muokkaamaan Pepsin värjäämisprosessia, jotta siinä ei enää olisi mukana kyseistä kemikaalia, Daily Mail uutisoi. Kaliforniassa myytävässä Pepsissä 4-Mel -kemikaalia ei enää ole.

Yhtiö aikoo nyt kuitenkin muuttaa värjäämisprosessia ympäri maailmaa myytävissä tuotteissaan, ja tämän seurauksena kemikaali poistuu myös Suomessa myytävistä Pepsi-juomista.

4-Mel -kemikaalia voi syntyä luonnolisesti ruoan kypsennysvaiheessa, joten sen jäämiä ilmenee monissa ruoissa. Sen ei olla todettu aiheuttavan syöpää ihmisissä. Kalifornia lisäsi kemikaalin karsinogeenilistalleen hiiriä ja rottia tarkastelleen tutkimuksen perusteella. FDA on kommentoinut, että ihmisen tulisi juoda 1.000 tölkkiä limonadia päivässä saadakseen kehoonsa samat määrät kemikaalia, kuin mitä syöpään sairastuneille labrarotille annettiin.