Costa Rica hyväksyi VAHINGOSSA homoavioliitot

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Homoavioliittoja on solmittu todisteiden valossa jo antiikin Rooman aikoina. Kristityt keisarit kuitenkin kumosivat oikeuden myöhemmin kuolemanrangaistuksen uhalla, ja aihe on ollut siitä lähtien eräänlainen tabu.

Costa Rican lainpäättäjät käsittelivät hiljattain ehdotusta, joka koski erilaisia nuorten sosiaalipalveluita. Liberaalit olivat kuitenkin ujuttaneet ehdotuksen sisään kohdan myös samaa sukupuolta olevien laajennetuista sosiaalisista oikeuksista.

Kun ehdotus oli mennyt yksimielisesti läpi, ymmärsivät maan konservatiiviset vasta seuraavana päivänä, että olivat samalla hyväksyneet vahingossa samaa sukupuolta olevien avioliittolain.

Konservatiivit yrittävät nyt saada maan presidenttiä kumoamaan päätöksen, sillä heidän mukaansa viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että suurin osa Costa Rican väestöstä vastustaa saman sukupuolen välisiä avioliittoja. Laki menee lopullisesti läpi vasta presidentin hyväksynnän myötä, Gawker raportoi.

Tapaus aiheutti paljon puhetta aihealueen ympärille. Myös Suomessa on viime vuosina keskusteltu kiivaasti sukupuolineutraalista avioliittolaista. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on mahdollista esimerkiksi Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Islannissa, Norjassa, Kanadassa, Ranskassa, Ruotsissa ja Tanskassa sekä monissa Yhdysvaltojen osavaltioissa.