Neurologi: ”Ihmispäiden siirrännäiset ovat jo mahdollisia”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vaikka ihmisille on tehty erilaisia elinsiirtoja viime vuosisadan alusta saakka, kuulostaa kokonaisen pään siirrännäinen kuin suoraan kauhuelokuvan tarinalta. Nyt italialainen neurologian tohtori kuitenkin vakuuttaa, että nykytiede mahdollistaa ihmisten päiden siirtämisen.

Tohtori Sergio Canavero uskoo, että saatavilla oleva uusi teknologia on avain ihmisten pääsiirrännäisiin. Vaikka toimenpide muistuttaa lähinnä Frankenstein-elokuvan kohtausta, on päitä siirretty eläimille jo 1970-luvulta saakka.

Aiemmin pääsiirtojen ongelmaksi on muodostunut selkäytimen yhdistäminen, mikä tekee uuden pään tai vartalon kantajasta halvaantuneen. Canaveron mukaan onnistuminen on kuitenkin mahdollista, ja hän uskookin pääsiirroilla saavutettavan läpimurtoja parantumattomien sairauksien hoitamisessa.

Robert White siirsi onnistuneesti vuonna 1970 rhesusapinan pään toisen apinan vartaloon. Canaveron käyttämä metodi olisi samankaltainen. Asiantuntijat tyrmäävät italialaisen pääsiirtosuunnitelmat, eivätkä usko konseptin toimivuuteen.

Canavero kuitenkin puolustelee hankettaan ja kertoo, että kahden ihmisen päät olisi siirrettävä täsmälleen samanaikaisesti. Päänsiirto vaatisi hänen mukaansa satahenkisen tiimin, 36 tuntia aikaa ja kymmenen miljoonaa euroa.

– Tässä ei puhuta enää tieteisfiktiosta. Pään siirtämisen pystyisi tehdä jo tänään. Mikäli operaatio onnistuisi, olisi se oiva todiste ihmisille, että heillä on mahdollisuus yhteen lisäelämään. En ole vain päässyt projektissa eteenpäin, koska minulta puuttuu rahoitus, Canavero tokaisee Telegraph-lehdelle.