Raju arkistovideo vuodelta 1968 – Mikki Hiiri kuolee Vietnamin sodassa

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Mikki Hiiri on yksi Disneyn tunnetuimmista piirroshahmoista. Lasten piirretyistä ja sarjakuvista monelle tutuksi tullut hahmo ei kuitenkaan aina ole esiintynyt pelkästään viattomissa seikkailuissa. Nyt julki on nimittäin tullut arkistovideo, jossa Mikki tapetaan Vietnamissa.

Vietnamin sodan vastaiseksi protestivideoksi vuonna 1968 luotu piirretty on ollut kadoksissa kaikki nämä vuodet. Nyt se on kuitenkin noussut uudelleen pinnalle YouTuben, Redditin ja Vimeon kaltaisilla verkkosivuilla.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

BuzzFeed-sivuston haastattelema videon tekijä Milton Glaser kertoi, että puhuttelevan videon uudelleenjulkaisu yllätti hänet. Mies ei ollut itse tietoinen että se on jälleen noussut julkisuuteen. Video luotiin alunperin The Angry Arts Festival -protestitapahtumaa varten. Tapahtumassa taiteilijoita pyydettin luomaan jotain, joka kuvastaa heidän huoliaan Vietnamin sodasta.

Vaikka Savage ja Glaser käyttivät Walt Disneyn Mikki Hiiri -hahmoa ilman lupaa, ei kaksikolle kuitenkaan koskaan tullut videosta mitään seuraamuksia. Glaser arvelee, että Disney ei haastanut heitä oikeuteen huonon julkisuuden pelossa. Mies kertoo sivustolle, kuinka he valitsivat piirrettyynsä juuri Mikki Hiiren sen kuvastaman viattomuuden takia.