Facebook-kateus paljastaa – suorittajat ovat mustasukkaisempia

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Facebook-käyttäytymisen tiedetään kertovan ihmisestä yllättävän paljon. Nyt sosiaalisen median avulla ollaan saatu selville, että älykkäät ja suorittamiseen sortuvat ihmiset ovat muihin verrattuina mustasukkaisempia puolisoitaan kohtaan.

Virginialaisen Roanoke Collegen suorittama tutkimus on osoittanut, että suorittajat ovat kateellisia erityisesti Facebook-käyttäytymisen johdosta. Tämän kerrotaan johtuvan siitä, että älykkäämmät yksilöt kokevat menettävänsä tilanteen hallinnan, jos he huomaavat partnerinsa flirttailevan toisen kanssa, Live Science -sivusto uutisoi.

Suorittajanaiset ovat mustasukkaisempia kuin samankaltaiset miehet. Tutkimuksen mukaan älykkäät ihmiset ovat usein täydellisyyteen pyrkiviä, ja sen takia viatonkin flirtti aiheuttaa voimattomuuden tunnetta. Mitä korkeammat tutkimukseen osallistuneiden ihmisten kouluarvosanat olivat, sitä todennäköisemmin he sortuivat Facebook-kateuteen. Tämän on kumppanin Facebook-viestien aiheuttamaa kateutta.

Vaikka naisten todettiin sortuvan herkemmin mustasukkaisuuteen, miesten hermot kiristyivät herkemmin kumppaninsa Facebookissa käyttämistä hymiöistä. Erityisesti hymynaamaa tai silmäniskua esittävät hymiöt aiheuttivat kateutta miehissä. Tutkijoiden mukaan miehet ovat yleensä kateellisempia seksuaalisesta uskottomuudesta, kun naiset ovat taas kateellisempia henkisestä uskottomuudesta.

– Silmäniskuhymiö tulkittiin todennäköisesti flirttailevaksi, ehkäpä jopa seksuaalisesti vihjailevaksi, joka saattaa selittää sitä, miksi miehet ovat tästä kateellisempia, tutkija Denise Friedman selittää Live Sciencelle.