Nykyteknologiasta odottamaton haitta – lapset oppivat vähemmän sanoja

Digi Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Nykyajan lapset ovat kasvaneet ympäristössä, jossa käden ulottuvilla on toinen toistaan hienompia ja monimutkaisempia teknisiä laitteita. Tutkijat ovat kuitenkin nyt tulleet siihen tulokseen, että iPadien kaltaiset laitteet voivat olla haitallisia lapsen kielelliselle kehitykselle.

Lasten pelätään oppivan vähemmän erilaisia sanoja kuin aiempina vuosikymmeninä syntyneet pienokaiset, Daily Mail -lehti uutisoi. King’s College Londonin psykiatrianlaitoksen Marco Catani selittää lehdelle, että syy lasten rajoittuneeseen sanavalikoimaan on se, että nykypäivänä keskusteluun käytetään vähemmän aikaa kuin ennen. Laitteiden käyttäminen on syrjäyttänyt perinteistä keskustelemista.

– Heillä on pääsy internetiin, iPhoneihin, matkapuhelimiin ja tablet-tietokoneisiin. Nämä ovat visuaalisia auditiivisuuden sijaan, joten on todennäköistä että lapset vastaanottavat keskimääräistä vähemmän sanoja kuin aiemmat sukupolvet, Marco Catani selittää.

Jatkuvaa tietokoneen käyttämistä on aiemmin pidetty syypäänä yleiseen keskittymiskyvyn heikkenemiseen, välittömän tyydytyksen haluamiseen ja nuorten itsekeskeisyyden lisääntymiseen. Catanin tuore tutkimus sai selville, että uusien sanojen oppimisen vaatima kuuntelu, toisto ja keskustelu jäävät vähemmälle uuden teknologian myötä. Tutkija pelkää, että tiedon siirtäminen yksilöltä toiselle puheen avulla kärsii perinteenä nykyisen teknologiakäyttäytymisen myötä.