Tutkimus paljasti: Naisten pituuden ja syövän välillä hämmentävä yhteys

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Syöpään vaikuttavia tekijöitä tutkitaan nykypäivänä melko aktiivisesti. Nyt amerikkalaistutkijat ovat löytäneet erikoisen yhteyden naisen pituuden ja syöpään sairastumisen välillä. Lyhyet naishenkilöt ottavat tutkimustulokset todennäköisesti ilolla vastaan.

Yeshiva Universityn tutkijat saivat nimittäin selville, että mitä pidempi nainen on, sitä todennäköisemmin hän sairastuu syöpään vaihdevuosien jälkeen. Riski sairastua syöpään kasvoi 13 prosenttia jokaista 10 sentin pituuslisäystä kohden. Pituuden huomattiin olevan yhteydessä muun muassa rinta-, munuais- ja munasarjasyöpään, Daily Mail uutisoi.

– Näissä materiaaleissa useampi syöpä oli liitettävissä pituuteen kuin kehon painoindeksiin, tutkija Geoffrey Kabat selittää lehdelle.

Kabatin mukaan myös jotkut pituuteen liitettävät geenimuunnelmat ovat yhdistettävissä syöpäriskiin. Pituuden vaikutusta syöpäriskiin selvittänyt tutkimus otti pituuden lisäksi huomioon iän, painon, koulutuksen, tupakointitavat, alkoholinkulutuksen ja hormoniterapian. Pituudella huomattiin olevan suurin vaikutus munuaisissa, peräsuolessa, kilpirauhasessa ja veressä olevaan syöpään sairastumiseen.