Järkyttävä video delfinaariosta – näin delfiinejä kohdellaan

Ohhoh! · Meri Pulkkinen

Yhdysvalloissa on useita SeaWorld-huvipuistoja, joiden päävetonauloina toimivat erilaiset vedeneläjät. Orlandossa sijaitseva SeaWorld on nyt saanut erittäin negatiivista julkisuutta, joka sai alkunsa puiston delfiiniesityksessä kuvatusta järkyttävästä videosta.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Puistossa tyttärensä ja vaimonsa kanssa vieraillut Carlo de Leonibus kuvasi kauhistusta aiheuttaneen videon. Mies oli ollut perheineen katsomassa puiston delfiiniesitystä, kun se yhtäkkiä keskeytettiin ukkoskuuron johdosta. Esitykseen osallistuvat työntekijät poistuivat altaasta, mutta eläimet jäivät vielä veteen. Carlo kertoo ABC-televisiokanavan 10News-uutislähetykselle, että esityksessä mukana ollut pallopäävalas yhtäkkiä hyppäsi altaasta sen reunalle.

Delfiineihin kuuluva pallopäävalas ei päässyt omin avuin pois altaan reunalta. Raivostunut yleisö katsoi, kun muut delfiinit yrittivät käydä auttamassa pulaan jäänyttä toveriaan. Yleisön huudoista huolimatta puiston työntekijät eivät aluksi aikoneet tehdä mitään pallopäävalaan ahdingolle. Loppujen lopuksi kaksi puistotyöntekijää kävivät työntämässä eläimen takaisin veteen. SeaWorldin edustajan mukaan tällaista tapahtuu usein, eivätkä eläimet vahingoitu siitä millään lailla.

Suomessa delfiinejä elää vankeudessa vain Särkänniemen huvipuiston delfinaariossa.