”Vitamiinipillereillä vakavia haittavaikutuksia”

Lifestyle · Meri Pulkkinen

Ruokavalion yksipuolisuus saa ihmiset usein syömään vitamiineja pillereinä. Vitamiinivalmisteiden markkinoilla liikkuu isoja rahoja niiden suosion takia. Nyt tutkijat ovat saaneet selville, että vitamiinipillerit saattavat olla elimistölle haitallista.

Daily Mail -lehti kertoo, että esimerkiksi kalaöljykapseleiden nauttiminen on miehillä yhdistetty korkeaan todennäköisyyteen sairastua eturauhassyöpään. Kyseisten kapseleiden on aiemmin todettu auttavan nivelkivuissa, parantavan sydämen terveyttä ja pitävän mielen vireänä. Uudet tutkimustulokset ovatkin aiheuttaneet jonkinasteista hämmennystä.

Seattlelaisessa Fred Hutchinson Cancer Research Centressä tehty eturauhastukimus sai selville, että niillä miehillä, joilla oli kehoissaan eniten kalaöljykapselien sisältävää omega-3 -rasvahappoja, sairastuivat 71 prosenttia todennäköisemmin eturauhassyöpään. Aiemmissa tutkimuksissa ollaan saatu selville, että muilla vitamiinivalmisteilla voi myös olla epämiellyttäviä haittavaikutuksia.

Lehti kertoo, että esimerkiksi korkeat määrät C-vitamiinia kaksinkertaistavat miehen todennäköisyyden kärsiä munuaiskivistä. E-vitamiinin on myös suurissa määrissä todettu lisäävän miesten todennäköisyyttä sairastua eturauhassyöpään. Kalsiumin runsaalla nauttimisella voi myös olla negatiivisia sivuvaikutuksia, sillä sen on todettu lisäävän sydäntautien riskiä.