Pelottelu on huonoin valistuskeino – narkomaanit tietävät parhaiten

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tupakoitsijoita yritetään pelotella lopettamaan erilaisilla ”Tupakointi tappaa” -teksteillä askin kyljessä. Joissakin maissa rasiassa on jopa kuolleen sikiön kuvia. Myös huumevalistus sisältää usein astetta rankempaa infoa siitä, mitä erilaiset aineet aiheuttavat ihmiselle.

Zürichin yliopiston tutkimusryhmä on käynyt läpi Yhdysvaltojen huumevalistuskampanjoita ja tullut siihen tulokseen, että pelotteleminen on kaikista huonoin keino saavuttaa haluttua lopputulosta. Huumeiden käyttäjät nimittäin tietävät riskit parhaiten, mutta he eivät yksinkertaisesti välitä niistä.

Esimeriksi kerran viikossa kannabista polttavat vastaanottavat neljä kertaa enemmän tietoa marijuanasta ja sen vaaroista kuin sellaiset, jotka eivät käytä ollenkaan kyseistä ainetta. Sama pätee myös tupakoitsijoihin ja alkoholin nautiskelijoihin – yleensä nautintoaineiden käyttäjät tietävät riskit parhaiten, LiveScience raportoi.