Laiton nettilataaminen romahti – lailliset palvelut syynä muutokseen

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime vuosina julkisuudessa on puhuttu paljon musiikin nettilataamisesta, sillä äskettäin eduskunnan käsittelyyn eteni kansalaisaloite tekijänoikeuslain järkeistämisestä. Nykyisen tekijänoikeuslain mukaan musiikkia voi ladata myös internetin laittomista lähteistä vapaasti ilman pelkoa rangaistuksesta.

Tänään julkaistun Tekijänoikeusbarometrin mukaan 15 – 24-vuotiaiden nuorten laiton nettilataaminen on romahtanut, sillä ikäryhmästä enää 33 prosenttia kertoo lataavansa musiikkia laittomista lähteistä, Yleisradio raportoi. Vuonna 2009 luku oli vielä 61 prosenttia. Syy määrän romahdukseen ei ole kuitenkaan valistuksessa eikä uhkailussa, vaan kolikon toisella puolella.

– On selvää, että laittoman nettilataamisen raju väheneminen on aiempaa parempien ja helpommin saavutettavien laillisten palvelujen ansiota, Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck kommentoi.

– Päätelaitteesta riippumatta nuoret kuuntelevat yhä enemmän musiikkia suoratoistona verkosta esimerkiksi Spotifyssä, YouTubessa sekä radiokanavien omilla verkkosivuilla ja kännykkäsovelluksissa. Myös iTunes on tehnyt musiikin ostamisesta aiempaa helpompaa.

Viime vuoden lopulla käytiin vilkasta julkista keskustelua niin sanotusta Chisugatesta, jossa poliisi takavarikoi 9-vuotiaan pikkutytön tietokoneen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry -yhdistyksen vaatimuksesta. Pian selvisi, että yhdistys oli vaatinut tytön isää allekirjoittamaan vaitiolosopimuksen, johon isä ei kuitenkaan suostunut. Tuolloin Jopa ministeri Paavo Arhinmäki kritisoi yhdistyksen kyseenalaista toimintaa.