Merenpinta nousee – nämä kaupungit vaarassa hukkua vuonna 2050

Matkailu Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Merenpintojen nouseminen voi tulevaisuudessa aiheuttaa mittavia ongelmia maailman rannikkokaupungeille. Nyt Southamptonin yliopiston tutkijat ovat listanneet kaupungit, jotka ovat suurimmassa vaarassa vahingoittua nousevien merenpintojen johdosta.

Tutkijat perehtyivät tutkimuksessaan 136 rannikkokaupunkiin, joissa on yli miljoona asukasta. Asiantuntijat arvioivat merenpinnan nousemisen vuotta 2050 silmälläpitäen. Eniten merenpinnan nouseminen tulee aiheuttamaan ongelmia Kiinassa sijaitsevalle Guongzhoun kaupungille, Live Science raportoi.

Tulvavaarassa on myös Intian Mumbai ja Kalkutta, Ecuadorin Guayaqyil ja Kiinan Shenzen. Amerikkalaiskaupungeista floridalainen Miami tulee olemaan suurimmassa vaarassa kärsiä nousseesta merenpinnasta. Yliopiston tutkijoiden mukaan vuoteen 2050 mennessä nousseista merenpinnoista aiheutuneet tulvat voivat kustantaa rannikkokaupungeille jopa biljoona dollaria.

Suurin osa riskivyöhykkeellä olevista kaupungeista sijaitsee Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Yliopiston kokoamalta listalta löytyy myös sellaisia tunnettuja kaupunkeja kuten Yhdysvaltojen New York, New Orleans ja Boston. Aasian turistikohteista esimerkiksi Thaimaan Bangkok ja Indonesian Jakarta ovat myös vaarassa kärsiä tulvavahingoista vuoteen 2050 mennessä.