R.I.P. Nokian kännykät – myytiin naurettavan halvalla Microsoftille

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen teknologiateollisuus on tänään saanut suurimman uutisensa vuosikymmeniin, kun Nokia myy matkapuhelintoimintonsa Microsoftille. Tämänkaltaisesta kaupasta on huhuttu siitä saakka kun Elop valittiin toimitusjohtajaksi. Silti kaupan ajankohta ja erityisesti sen naurettavan alhainen hinta tulivat yllätyksenä.

Nokian matkapuhelinten myynti Microsoftille ei siis tullut täytenä yllätyksenä, mutta kaupppahinta 5,44 miljardia euroa sen sijaan tuli. Esimerkiksi talouslehti Forbes on kuvaillut hintaa heti tuoreeltaan dramaattisen alhaiseksi samoin kuin monet alaa tuntevat analyytikot. Asiantuntijoiden mukaan käypä kauppahinta olisi voinut olla jopa kaksinkertainen nyt toteutuneeseen verrattuna.

Microsoftista Nokian toimitusjohtajaksi tullut Elop valitsi tullessaan Microsoftin Windowsin Nokian laitteiden ainoaksi käyttöjärjestelmäksi. Nyt hän myi nyt Nokian matkapuhelimet ”isäntäyhtiölleen” pilkkahintaan ja palaa itse takaisin Microsoftille. Tämä on aiheuttanut analyytikoissa spekulaatioita Elopin toimitusjohtajavalinnan varsinaisesta agendasta. Elopin lisäksi myös 32.000 Nokian työntekijää siirtyvät kaupan myötä Microsoftin työntekijöiksi.

Nokia nousi 1990-luvulla maailman merkittävimmäksi matkapuhelinvalmistajaksi, mutta yhtiö ei onnistunut seuraamaan kuluttajien trendejä ja kuihtui lopulta alan haastajaksi. Nokian romahduksen taustalla olivat aikoinaan erityisesti virhearvioinnit simpukkapuhelinten ja kosketusnäyttöjen suosion nousussa, sillä yhtiö ei uskonut kumpaankaan ennen kuin oli jo liian myöhäistä.