Mobiilidatan hinnoitteluun valtava muutos – matkailijat kiittävät

Digi Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime keväänä uutisoitiin, että matkapuhelinten dataroaming-maksut, eli kalliit datayhteydet ulkomailla, ovat poistumassa Euroopassa hiljalleen kokonaan. Nyt asiaan on saatu lisätietoja, kun komissio on päättymässä tälle odotetulle kannalle.

Stara kertoi kesällä, että mobiililaitteiden verkkovierailujen lisähinnoista tullaan luopumaan ensi vuodesta alkaen, kun EU-viranomaiset kieltävät ne kokonaan. Tähän saakka jo parin päivän reissusta Keski-Eurooppaan on voinut tulla satojen eurojen lasku datasiirrosta. Usein varoitus reilun 60 euron rajan ylittymisestä tulee jo ensimmäisenä matkapäivänä.

Eilen Ilta-Sanomat kertoi, että europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on vahvistanut, että digitaalisista sisällöistä ja palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes haluaa eroon roaming-maksuista. Muutos on kuitenkin aiheuttanut jo etukäteen epäilyjä kotimaisten datahintojen perusmaksujen noususta, sillä operaattorit pyrkivät korvaamaan siten menetettyjä tuloja.

– On liikkunut huhuja, että EU:n alueellakin olisi kehityksen päätteeksi vain 4 – 5 isoa teleoperaattooria. Myös EU:n taajuuksista järjestettäisiin yhteinen huutokauppa. Tässä voittaisivat Euroopassa toimivat isot operaattorijätit. Eihän Suomen pienillä operaattoreilla olisi mitään sijaa, FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento kommentoi Yleisradiolle.