Näin kissat reagoivat painottomuuteen – olisitko uskonut

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maan pinnalla vallitseva painovoima vetää massaa kohti maapallon kuorta. Avaruudessa ollaan painottomassa tilassa ja olemme Starassa esitelleet videoita, joilla astronautit suorittavat tavallisia arkeen liittyviä asioita ilmassa leijuen.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Nyt netissä leviää video, jolla näytetään Yhdysvaltojen ilmavoimien kuvaamaa materiaalia siitä, kuinka kissat reagoivat painottomaan tilaan. Kissathan tunnetusti putoavat aina jaloilleen, mikäli pudotuskorkeus on vain riittävän suuri heidän vartalonsa kääntymiseen.

Ilmassa leijuvat kissat pyristelevät testissä kovasti saadakseen vartalonsa käännettyä siten, että tassut osoittavat lattiaa kohti. Eläimet tuntuvat olevan painottomuudesta hämillään. Videolla on kaksi kissaa, joista kumpikin pyrkii epätoivoisesti maahan. NASA:n eläinyksikön edustaja Laura Lewisin mukaan eläimet oppivat kuitenkin toimimaan painottomassa tilassa yleensä suhteellisen nopeasti, Daily Mail raportoi.